Gå til sidens hovedinnhold

Derfor dropper Telenor USA

At Telenor dropper Nasdaq-notering er en del av en trend. USA blir mindre viktig.

(NA24-KOMMENTAR): Tirsdag kveld meldte Telenor at selskapet ønsker seg vekk fra Nasdaq-børsen i USA. Telenor-aksjen vil dermed bare være notert på Oslo Børs.

Det er en liten hendelse som sier mye om store endringer siden Telenor ble notert på Oslo Børs og Nasdaq i desember 2000.

Riktignok skjedde dette noen måneder etter toppen for Nasdaq-børsen, som kom i mars 2000. Men fortsatt var Nasdaq og USA total dominerende når det gjelder teknologiaksjer, og det var en liten høytidsstund da Telenor-sjef Tormod Hermansen talte på storskjerm på Times Square i New York for å markere Nasdaq-noteringen.

USA blir mindre viktig
I dag har Nasdaq-børsen fortsatt et godt stykke igjen til nivået fra desember 2000. Telenor-aksjen er derimot tredoblet siden børsnoteringen. Oslo Børs er som helhet mer enn doblet siden den gang (og femdoblet siden bunnen vinteren 2003).

Mange andre børser har også steget mye mer enn de amerikanske aksjemarkedene. Og i New York er man svært bekymret for at London seiler i medvind som verdens finanshovedstad, samtidig som utfordrere som Hongkong og Dubai nyter godt av stor kapitaltilstrømning til sine nærområder.

Som NA24s gjestekommentator Trym Riksen nylig skrev: Verden vinner – USA taper .

Telenor begrunner sin avgjørelse med de tyngende rapporteringsrutinene i USA, den såkalte Sarbanes-Oxley-lovgivningen, som ble innført etter en rekke regnskapsskandaler rundt tusensårsskiftet. Mest kjent er selvsagt Enron.

Det er sikkert riktig at dette spiller en rolle, men hadde det virkelig vært viktig å være notert i USA, hadde Telenor tatt denne kostnaden på strak arm.

Økende konkurranse
Den viktigste grunnen til at Telenor og andre dropper USA-notering er selvsagt at globaliseringen også gjelder aksjemarkedene. I dag nøler ikke en amerikansk investor med å kjøpe Telenor-aksjer på Oslo Børs. Det gjorde mange av dem fortsatt i 2000.

På Oslo Børs handles det nå rutinemessig Telenor-aksjer for opp mot en milliard kroner daglig, brorparten av utenlandske meglerhus på vegne av utenlandske investorer. På Nasdaq er dagsomsetningen kanskje et par prosent av dette.

Det man ser er at finansmarkedene i mindre grad blir dominert av det som skjer i ett enkelt land - USA. Forhåpentligvis kan dette bidra til å stabilisere markedene. De siste årene har da også gitt uvanlig smul sjø på verdens finanshav, selv om det selvsagt er for tidlig å konkludere med at det er en varig trend.

Uansett trenger ingen andre enn noen overbetalte finansfolk på Wall Street bekymre seg over at New York møter økende konkurranse i finansverdenen. Det er bare sunt.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Bør juble for utlendinger
Etter Wolfowitz
Bøndene burde ta fri
Heldigvis mindre garantert sparing
Media som aksjebarometer
Jordbrukskomedien
Kina-boblen
Mindre etikk, takk
Språkkamp i styrerommet
Fransk åpning

Reklame

Nå kan du teste HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ gratis

Kommentarer til denne saken