Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er Reese best

Terror og terrormistenkte er hovedfokus i «Antatt skyldig». Reese Witherspoon er strålende.

Antatt skyldig (Rendition) - USA, 2007. Regi: Gavin Hood. Med: Reese Witherspoon, Jake Gyllenhaal, Meryl Streep, Alan Arkin

Aldersgrense: 15 år

«Antatt skyldig» er en sterk film om en aktuell problemstilling. Er det greit å fengsle og torturere folk som kanskje har noe med terror å gjøre i håp om at i hvert fall én av de mistenkte er skyldig?

Vi blir vitne til et bombeangrep i Nord-Afrika. CIA-analytiker Douglas Freemans kollega blir drept, og han tar over som ansvarlig for avhørene. Egyptisk-amerikanske Anwar El-Ibrahim blir mistenkt for å ha hjulpet den antatte hovedmannen bak terrorangrepet. Hemmelig politi fjerner ham fra flyplassen i USA og frakter ham til Nord-Afrika - hvor amerikanske myndigheter kan frasi seg ansvaret for ham.

Hjemme i USA venter Anwars gravide kone Isabella forgjeves på at mannen skal komme hjem fra en konferanse i Cape Town.

Samtidig møter vi egyptiske Fatima som sliter med at faren ikke godkjenner kjæresten Khalid.

Filmen tar for seg et aktuelt problem. Amerikanske myndigheter later som om de ikke er klar over torturen som påføres terrormistenkte, og man kan fengsles med kun en vag mistanke. Uten å ha noe å innrømme overfor det lokale politiet, slipper man ikke unna.

Det er sterkt å se Anwar tortureres og det er sterkt å se kona hans gjøre alt for å finne ham. Man blir provosert over CIAs terrorsjef Corrinne Whitman (glimrende spilt av Meryl Streep), som overser det faktum at Anwar trolig er uskyldig. Og man føler med Douglas, som ikke er forberedt på det han møter i torturkammeret.

I den første delen av filmen er det mye som skjer og mange personer som introduseres samtidig, og det blir rotete. Men når du etter hvert settes inn i handlingen blir det interessant. Slutten er løst på en fiffig måte, uten at vi avslører noe mer om den her.

Et problem med filmen, er at det til tider blir for storslått. Politiske thrillere bør ikke være altfor pompøse og følelsesladde, men heller holde historien og karakterene i fokus. Her blir det til tider for melodramatisk, og det politiske fokuset glemmes til fordel for sterke følelsesutbrudd, som riktignok viser gode skuespillerprestasjoner, men fjerner fokuset på handlingen.

Det er ikke bare Streep som gjør en god jobb som skuespiller. Omar Metwally som Anwar og Jake Gyllenhaal som Douglas spiller svært godt, og Reese Witherspoon som Anwars kone viser at hun er en av Hollywoods beste skuespillere.

Regissør Gavin Hood har laget en sterk film, selv om han med fordel kunne strammet inn begynnelsen av filmen. Filmen er ikke i samme kaliber som politiske thrillere som «All the President's Men» eller «The Manchurian Candidate», men en film som absolutt er verdt å se for folk som liker engasjerende underholdningsfilmer.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter