Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er Wii så dyr

Du må regne med å betale 2500 kroner for en Nintendo Wii, 1000 kroner mer enn i USA. Hvorfor det?

(Spillmagasinet): I USA koster Nintendo Wii 250 dollar i butikk, litt over 1570 kroner etter dagens dollarkurs. Her i Norge koster konsollen over 1000 kroner mer.

Komplett.no tilbyr maskinen til 2595 kroner, Deal.no tar 2579 kroner, Spaceworld annonserer konsollen til 2498 kroner, Expert tar 2499 kroner og Platekompaniet vil ha 2495 kroner.

Men kan en se på prisen i USA og forvente den samme her i Norge? Spillmagasinet får mange henvendelser om pris på nye spill og konsoller. Vi har derfor tatt en prat med bransjen for å finne ut hvorfor prisen er som den er.

Er Nintendo Wii verdt 2500 kroner? Si din mening i kommentarfeltet i bunn av artikkelen.

- Ikke sammenlikn med USA

Sifferet på den veiledende prisen i Europa er den samme som i USA, men her regnes det ikke i dollar. Det regnes i euro. Veiledende pris i Europa er da 249 €, rett i underkant av 2100 kroner - og drøye 500 kroner mer enn i USA.

- Det blir helt feil å sammenlikne Norge med USA, forklarer Kirsti Danielsen i Bergsala, som distribuerer Nintendo i Norge, til Spillmagasinet. Norge og USA er to vidt forskjellige markeder med store ulikheter både i distribusjon, befolkningsantall, teknologi, valuta, avgifter og så videre, det er klart at disse faktorene også gir ulikheter i prisbildet.

Det bor over 300 millioner mennesker i USA. I Norge bor det i dag i underkant av fem millioner.

Flere kilder i butikkbransjen Spillmagasinet har snakket med forteller at Bergsala selger maskinen til butikk for ca. 2300-2400 kroner inkludert merverdiavgift (mva).

Dyrere maskin i Europa

Når Bergsala forhandler med Nintendo om pris, er det den europeiske prisen som er utgangspunktet.

Ifølge Bergsala er den europeiske utgaven av Nintendo Wii dyrere å produsere enn den amerikanske blant annet fordi maskinen skal oversettes til flere forskjellige språk.

- I tillegg til prisen på selve maskinen kommer våre utgifter i forhold til håndtering og frakt, logistikkbiten er en enorm kostnad. Vi har aldri hatt stor margin på konsollene, vi tjener pengene våre på programvare og utstyr, sier Danielsen.

Da sitter Bergsala i samme båt som butikkene. Når de kjøper maskinen for rundt 2400 kroner og selger den igjen for 2500, blir det ikke mye til overs. Også butikkene tjener hovedsakelig på programvare og tilleggsutstyr.

- Ja. Det er helt klart forbrukerne og utviklerne som sitter igjen med mest etter at en konsoll er solgt, bekrefter en kilde i butikkbransjen til Spillmagasinet.

Dermed tegner bildet seg klart. Skal du klage til noen over prisen på Nintendo Wii, må du altså gå rett til Nintendo. Om - eller hvor mye - de tjener på konsollen, er det ingen som offisielt vet.

Det er ikke uvanlig at også produsenten av en ny spillkonsoll taper penger på de første maskinene på grunn av høye produksjonskostnader. Nintendo påstår imidlertid at de tjener penger på Nintendo Wii fra dag en. Det må være i Europa det da.

Les flere spillsaker på våre spillsider.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken