Gå til sidens hovedinnhold

Derfor krever ikke staten pengene tilbake

Innovasjon Norge kan kreve tilbake pengene fra Waleed Ahmed, men gjør det ikke.

Innovasjon Norge ga 150.000 skattekroner til nordmannen som nå sitter fengslet for millionsvindel i USA. Waleed Ahmed var tenåring da han fikk statlig støtte.

Selv om solcelleladeren allerede var tilgjengelig på markedet valgte Innovasjon Norge å gi støtte til iPhone-produktet.

- Vi ga støtte til etableringen av selskapet, og produktet var en del av den forretningsideen som lå til grunn for å etablere selskapet. På spørsmålene knyttet til om vi sjekker, er det slik at vi gjør det, sier Kjetil Svorkmo Bergmann, kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge, til Nettavisen NA24.

På egne nettsider skriver organisasjonen «Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, utvikling i distriktene og utvikling av konkurransedyktige norske bedrifter.»

Fant like produkter

Bergmann forteller at Innovasjon Norge undersøker for eksempel om det finnes lignende produkter på markedet.

- Her fant vi at det eksisterte produkter som lignet, men fordi forretningsplanen også la opp til å utvikle og selge andre, miljøvennlige produkter til hverdagsbruk, vurderte vi det som riktig å støtte etableringen av selskapet Grønt Norge, sier Bergmann.

- Det er også viktig å huske at bedriftene som kan motta etablerertilskudd er under etablering – de har dermed ingen historikk å snakke om. Derfor er en slik ordning nødvendigvis også basert på en stor grad av tillit, fortsetter han.

Avviser juks

Det var som 18-åring Waleed Ahmed og hans daværende partner Flemming Bordoy gikk til Innovasjon Norges distriktskontor i Telemark, og solgte inn iPhone-laderen som skulle gi dem 150.000 kroner i oppstartskapital til selskapet Grønt Norge.

Bård Stranheim, direktør for Innovasjon Norge avdeling Telemark, var strålende fornøyd med å ha gitt penger til de to guttene. Næringsminister Trond Giske var først ut med å hylle de to guttene. Nærings- og handelsdepartementet la til og med ut en egen video på sine nettsider.

(Saken fortsetter under videoen.)

HTML EMBED

I ettertid har det kommet en rekke avløsninger om selskapet som har fått glansbildet til å rakne.

Bergmann i Innovasjon Norge avviser guttene har jukset.

Vet du noe om denne saken? Tips Nettavisens journalist!

- Dersom vi oppdager at en bedrift ikke oppfyller de kriteriene vi har lagt til grunn for å innvilge en søknad om støtte, kan vi la være å utbetale støtten – enten det er lån eller tilskudd. Det skjer jevnlig, og det kan være mange, helt naturlige årsaker til det. Dersom vi i ettertid ser at et tilskudd ikke er benyttet som forutsatt eller er tildelt på feilaktig grunnlag, vil vi kunne kreve det tilbakebetalt, sier han.

Les også: - Her har mange blitt lurt

- Ren svindel eller bedrageri vil selvsagt alltid gi oss hjemmel for å kreve tilbake tilskuddet. Vi har vurdert denne saken gjentatte ganger, og har fortsatt ikke funnet at vi har grunn til å kreve tilskuddet tilbakebetalt. Innovasjon Norge har mottatt regnskap som viser bruken av de 150 000 kronene selskapet fikk fra oss, fortsetter han.

Tegnet laderen for hånd

Det er snart ett år siden Flemmning Bordoy hadde kontakt med Waleed Ahmed. Sist han snakket med Ahmed var i sommer. Selv om det er noen år siden husker han godt søknaden til Innovasjon Norge.

- Vi skrev om framtidige planer for selskapet, hvordan vi ville løse forskjellige miljøutfordringer. Grønt Norge skulle utvikle miljøvennlig teknologi til dagligdagse produkter. Laderen var en del av søknaden, forteller han til Nettavisen NA24.

I søknaden lå de tegninger som de to hadde tegnet sammen.

(Saken fortsetter under bildet.)

- Det var denne vi fikk penger til. Vi måtte notere hvor mange timer vi hadde jobbet med dette, blant annet til å skrive forretningsplan. Pengene skulle også brukes til å sikre rettigheter og patent for laderen, sier han.

Så ikke pengene

Bordoy forteller at han ikke var kjent med at det allerede eksisterte lignende iPhone-ladere på markedet da de tegnet sin egen.

- Hva skjedde med pengene?

- De ble forhåpentligvis brukt til det de skulle brukes til. De ble ikke sendt til min konto, sier han.

Vet du noe om denne saken? Tips Nettavisens journalist!

I lang tid har Nettavisen NA24 forsøkt å få den fengslede mannen, hans familie og amerikanske advokat Humberto Diaz i tale. Tross gjentatte forsøk med telefon, e-post og husbesøk ønsker ingen å uttale seg om saken.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken