Gå til sidens hovedinnhold

Derfor virker ikke slankekuren

Lei av at vekten spretter opp og ned og opp igjen som en jojo? Her ser du hvorfor:

Før man kan begynne å se på hva som faktisk kan hjelpe, hjelper det å kort se på hva som ikke hjelper. En enkel tanke er at dersom det fantes en rask, effektiv og permanent måte å gå ned i vekt, og få til en effektiv forbrenning på, hvorfor finnes det da så mange ulike dietter? Ville man ikke allerede da ha funnet ut hvilken «kur» som var den mest effektive? Og ikke minst, ville ikke etter hvert alle ha fulgt denne dietten?

Varig vekttap? Meld deg inn i Fedonklubben i dag, og få en måneds gratis medlemskap i tillegg til medlemsskapet i januar. Det vil si: Betaler du for januar får du hele februar med på kjøpet.

På leting etter den raske løsningen

Sannheten er at det ikke finnes enkle og raske løsninger som virker på sikt. Man må lese en del, lære en del og være villig til å bruke en del energi på å endre sin livsstil hvis man vil ha, og opprettholde, en god helse. Skal man lykkes, må man fortsette å ha, eller opparbeide, et godt forhold til deg selv, din kropp og ikke minst til mat.

Faste og lavkaloridietter er unaturlige

Når man plutselig begynner å spise mindre, altså slanke seg, eller enda verre, om man faster, vil kroppen gjøre det motsatte enn hva man ønsker. Den vil prøve å forsvare sin vekt, og resultatet blir at varmeproduksjonen, forbrenningen, faller. Dette forekommer fordi genene våre kan sies å fortsatt befinne seg i steinalderen. Kroppen klarer ikke å skille mellom om man faster, slanker seg eller om mat ikke er tilgjengelig. Kroppen går rett og slett på sparebluss. Ingen dyr med respekt for seg selv ville funnet på å innta for lite mat med vilje. De vet instinktivt hva de bør spise, noe vi mennesker også bør ha in mente.

Når man slanker seg eller faster signaliserer man til kroppen at det er matknapphet. Kroppen går på sparebluss for å spare energi og overleve. Resultatet er en nedsatt og lavere forbrenning. Når man da etter endt slankekur eller faste begynner å spise mer igjen, vil man fyke opp i vekt. Eksempelvis var munker noen av de få overvektige i middelalderen. Ikke fordi at de spiste for mye, men på grunn av lange, regelmessige fasteperioder.

Spis aldri mer for lite, og hopp aldri over måltider for å gå ned i vekt! Ditt beste våpen for å gå ned i vekt er hensiktsmessig mat og hyppige, regelmessige måltider.

Trening og mosjon er også en viktig del av sunt og varig vekttap.

Som medlem i Fedonklubben får du blant annet:

15 000 menyforslag
Oppskrifter tilpasset dine behov
Treningstips
En ukes gratis trening
Hjelp til røykeslutt
Din personlige side
Diskusjonsforum
Ekspertpanel
Personlig oppfølging
Nyhetsbrev
Nett-treff

Kommentarer til denne saken