(SIDE2): Hva spiser egentlig ernæringsekspertene selv til dessert?

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody.no

Frukt med vaniljekesam
Lag enten en fruktsalat av flere frukt eller bærtyper, eller hold deg til bare appelsin og blåbær. Eller bare jordbær i biter med vaniljekesam på. Enkelt å lage og gir den søte avslutningen på måltidet uten at kaloriene fyller opp for mye. Næringsrikt er det også.
Fruktsalat gir ca 90 kcal per porsjon og ca 40 kcal med 2 ss vaniljekesam på.

Jordbær med hylleblomst
Min absolutte favoritt er jordbær med hylleblomstsaft og lime. En liten klatt is til gjør det ekstra godt. Hylleblomst gir en fantastisk spennende smak på bærene og lime passer så godt til jordbær. En lett dessert full av nytelse.
Ca. 60 kcal gir jordbærdesserten per porsjon uten is. Ca. 100 kcal ekstra med 1 dl is.
Oppskriften finner du her.

Ernæringsfysiolog hos Grete Roede AS, Kari Bugge

- Jeg er et dessertmenneske og liker selvfølgelig de litt tyngre dessertene som hjemmelaget karamellpudding, pannacotta og riskrem, men kan jo ikke spise det for ofte. Jeg velger oftere friske fruktdesserter da det både smaker godt og gir en nydelig avrunding på et måltid uten samtidig å gjøre deg overmett. To av mine favoritter er fruktsalat av bare appelsiner og da gjerne med kesam krydret med litt kanel ved siden av. Når det er sesong for norske epler er imidlertid «apple crumble pie» noe av det beste jeg kan få.

Bakte epler med crispi lokk
6 porsjoner
Dette trenger du:
6 epler
1 dl havregryn, store
1/2 dl sammalt hvete, fin
2 ss brunt sukker
1/2 ts kanel
4 ss hakkede hasselnøtter
2 ss smeltet margarin

Slik gjør du:
Rens eplene og skjær dem i tynne båter. Legg eplebåtene i en paiform og strø på 1 ss sukker.
Bland havregryn, resten av sukkeret, kanel og finhakkede hasselnøtter i en bolle.
Tilsett smeltet margarin og rør til det blir en løs deig. Fordel blandingen over eplene.
Stek eplene midt i ovnen i ca 30 minutter til den får en gyllen farge.
Server gjerne paien med vaniljekesam.
Per 100 g: 150 kcal
Per porsjon: 135 kcal

Appelsinbåter med kanelkesam
4 porsjoner
3 appelsiner
2 dl kesam original
2 ss hakkede valnøtter
1 ss rosiner
1 ss melis
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
Slik gjør du:
Skrell appelsinene og skjær ut renskårede båter med en skarp kniv.
Bland sammen kesam, melis, vaniljesukker og kanel.
Legg appelsinbåtene på fat eller i porsjonsskåler, dryss over valnøtter og rosiner.
Serveres med kanelkesam.
Per porsjon: 150 kcal

Fedon LIndberg, lege med klinisk erfaring med fokus på diabetes og insulinresistens. Driver klikken Dr.Fedon Lindbergs klinikk

Her kommer Fedons to favoritter;

Fruktsalat med vaniljesmak
5 porsjoner (à 2 ½ dl)
¾ dl fruktose
½ dl vann
½ dl eplejuice
1 ts vaniljesukker helst av ekte vanilje
5 dl eple, grovhakket (2 middels store)
5 dl pære, grovhakket (3 middels store)
2½ dl røde eller grønne druer, steinfrie
2 ts friskpresset sitronsaft

Rør sammen de første tre ingrediensene i en liten kjele. Kok opp, skru ned varmen og la småkoke under delvis omrøring 12 minutter, eller til blandingen har kokt litt inn. Ta kjelen av varmen, rør inn vanilje, og avkjøl helt.

Ha eple og de neste tre ingrediensene i en stor bolle. Hell avkjølt sirup over frukten under forsiktig omrøring for å blande godt.

Per porsjon: 175 kcal GB (glykemisk belastning) 8,5 (lav); protein 0,7 g; karbohydrat 43 g; fett 0,0 g; fiber 4,6 g

Fedons kommentar: Dette er en næringstett men ikke energitett dessert, som inkluderer ulik frukt og dermed ulike viktige plantenæringsstoffer som bidrar til å dempe betennelser, beskytte mot kreft og hjelpe kroppens avgiftningssystem. Innholdet er løselig og fiberinnholdet er høyt, noe som bidrar til en sunnere tarmflora. Samtidig bidrar denne desset til lav blodsukkerbelastning.

Yoghurtpannacotta
6–8 porsjoner
Server pannacotta med friske jordbær, søtkirsebær og aprikoser.

2 ts nøytralt gelatinpulver
5 dl kremfløte
1 vaniljestang, delt på langs, eller 1 ts. vaniljesukker
1¼ dl fruktose
3 strimler skall av økologiske appelsiner (kun oransje del; 1 cm brede og 5–8 cm lange)
4 dl naturell matyoghurt eller kesam
½ ts olivenolje

Strø gelatinpulver over ½ dl kremfløte i en liten bolle. La stå uten omrøring til gelatinen er myk, ca. 10 minutter.

Hell i mellomtiden de resterende 3½ dl kremfløte i en 1–2 liters kjele over middels varme. Skrap frøene fra vaniljestangen over i fløten, deretter stangen (hvis vaniljeekstrakt benyttes, has den i etter yoghurten, se nedenfor) sammen med fruktose og appelsinskall. Rør til fruktosen er oppløst og blandingen småkoker.

Ta kjelen av varmen. Tilsett gelatinblandingen og rør til gelatinen er helt oppløst. Hell over i en stor bolle. Fjern vaniljestangen og appelsinskallet, og avkjøl 10 minutter.

Tilsett yoghurt (og eventuelt vaniljeekstrakt) og rør til alt er blandet.

Pensle en 1-liters form (eller åtte 1½ dl-former) lett med olje, og hell fløteblandingen i formen. Dekk med lokk og sett til avkjøling, 8 timer eller opptil to dager.

Per porsjon: 261 kcal, GB 3,6 (meget lav); protein 4,5 g; karbohydrat 18 g; fett 19 g (hvorav 12 g mettet); fiber 0,0 g

Fedons kommentar: - Desserten inneholder mye protein som er essensielt for kroppen som byggestein, men ikke minst viktig for produksjonen av våre egne antioksidanter, slik som glutathion, som beskytter våre celler. Samtidig bidrar denne desserten til lav blodsukkerbelastning.

Oppskriftene finner du også i hans nye bok «Mat for livet»

Ernæringsterapeut Siv Hauge har også sine favoritter. Hun driver firmaet Sunt hjem .

Sjokoladetrøfler med appelsinsmak
100 gram 70% kakao sjokolade
¾ dl fløte
1 ss smør
1 ss sukrin (kan sløyfes)
1 ss revet appelsinskall
rå kakao for å rulle trøflene i

Hakk sjokoladen i en foodprosessor eller kutt det fint med en kniv. Kok opp fløten og hell det over sjokoladen under omrøring.
Tilsett smøret og revet appelsinskall. Sett massen i kjøleskap i ca.en time til den er stivnet.

Lag små kuler av den stivnede massen og rull de i kakaopulveret.
Oppbevares kjølig.

Kalorier: 245
Protein: 2,58 gram
Karbohydrater: 12,8 gram
Fett: 23,6 gram

Lavkarbo«riskrem»
3 dl kremfløte
1 boks med cottage cheese
3 ss sukrinmelis

Saus
400 gram bringbær eller blåbær
2 ss sukrinmelis
litt kanel og vaniljepulver etter ønsker

Pisk kremfløten og bland i cottagecheese. Varm opp bærene i en kjele sammen med sukrinmelisen.

Serveres med lun bringebærsaus og gjerne hakkede mandler over.

Kalorier: 365
Fett: 32 gram
Karbohydrater: 5,7 gram
Protein: 11,9 gram