Gå til sidens hovedinnhold

Søtt kliss, sier du?

Da har du ikke prøvd disse fristelsene.

(SIDE2): Jul er dessertvinens høytid, og for dem som allerede er bevandret i de elegante og søte dråpers rike kan bare glede seg. De som ennå ikke har fått øynene og ganen opp for dessertvin har ingenting å tape på å teste. Dessertvin er en himmelsk avslutning på et godt måltid - eller en smaksrik start på et måltid, alt ettersom hva man velger.

Balanse er viktig
Botrytis (eller edelråte som det også kalles), tørkete druer og sent innhøstede druer gjør dessertvinen til noe av det mest spennende man kan prøve ut. De blir behandlet med kjærlighet, stor presisjon og ofte etter gamle tradisjoner. Hemmeligheten bak de søte vinene er høy syre. Balansen må være til stede, ellers blir det bare klissete julebrus eller gløgg man forbinder med dette. Når det søte treffer ganen, men syren smeller opp langs sidene av munnen har du funnet en dessertvin som holder mål.

Under har vi samlet et knippe av de nye edle dråpene som kom i basisutvalget i november.

Les også fjorårets test: Dessertvin er sexy!

Mouton Cadet Réserve Sauternes 2010, Frankrike
(#85102, kr 109,80 for 37,5 cl)

Trodde du Bordeaux bare laget tung og kostbar rødvin? Å nei du. Sauternes lages rett sør i det franske vindistriktet, og er virkelig noe av det meste man kan teste ut hvis man er fersk dessertvin-smaker.

Dufter himmelsk av honning, druer, marsipan og tropisk frukt. Fersk, saftig og frisk. Denne har høy syre, og føles derfor levende i munnen med sin klokkeklare søthet. Smaker godt av honning, marsipan og aprikos. Lang, vidunderlig ettersmak.

Dette er en veldig godt valg til en meget god pris.

Sauternenes nytes gjerne til juledessertene med krem og frukt eller til ostefatet.

Laget på 80% Sémillom, 15% Sauvignon Blanc og 5% Muscadelle.

Domaine Cauhapé Jurancon Noblesse du Temps 2010, Frankrike
(#8010202, kr 139,90 for 37,5 cl)

Medium dyp gyllen i fargen. Medium intenst duft av honning, urter og aprikos med noe fat.

Veldig søt i smaksbildet, god, lang og veldig frisk ettersmak med en anelse bitterhet mot slutten. God sødme med preg av honning og aprikos. God fylde, fin syre og bra sødme.

Det er en spennende dessertvin laget på 100% Petit Manseng. Den kan nytes til søte, gjerne fruktbaserte desserter, men passer også godt til et variert ostefat. Prøv gjerne til krumkaker med krem, multesyltetøy og bringebær. Nydelig!

Disznókó Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2005, Ungarn
(#885402, kr 235 for 50 cl)

Tokajii er en klassisk dessertvin - de søte luksusdråper fra Ungarn føles som nektar for guder. Medium dyp gyllen - den glitrer nesten litt i glasset.

Medium kraftig duft av aprikos og honning. Botrytis (edelråte - altså nesten helt innskrumpede druer) kommer til sin rett her. Skikkelig høy syre som slår opp på sidene av munnen, veldig ren i smaksbildet med masse god fruktig utover. God fyldighet. Denne er en 5 Puttonyos, så det finnes grader av denne i samme dessertvinfamilie som langt høyere sukkerinnhold. Men denne er helt klart søt nok med god balanse til syren.

Denne er super i kombinasjon til gåselever - passer perfekt! Men også til blåskimmelost er den en favoritt. Julens småkaker og krembaserte, søte desserter er den ypperlig.

Laget på 60% Furmint, 30% Cremus og 10% Hárslevelu.

Le Tordare Recioto della Valpolicella Classiocp 2009, Italia
(#843002, kr 248,50 for 50 cl)

Medium dyp rubinrød.

Dufter godt av krydder, lakris med et hint av tørket frukt. Saftig i smaksbildet med god syre og sødme, masse tørket frukt, krydder og lakris i smaksbildet. Litt tørr ettersmak.

Fin til pepperkakene og julekaker, men passer også til sjokoladebasert dessert.

Laget på 60% Corvina, 20% Corvinnone og 20% Rondinella.

Dows Vintage Port 1994, Portugal
(#6723201, kr 535 for 75 cl)

Mørk rustrød i fargen.

Dufter rik portvin med masse mørke bær, urter, tørket frukt og litt fattoner.

Lang og frisk i smaken med skikkelig god fyldighet. Kraftig smak av mørke bær, urter og litt sjokolade med velintegrert fat. Den er snart 20 år gammel og har gått ut av tenåringsstadiet, og man kan trygt si at den «leverer varene» selv om den kan ligge i minst to tiår til. Lang og rik ettersmak.

Denne er en perfekt julegave til portvinselskere, men også super å serverer til for eksempel sjokoladedesserter på spesielle kveldene.

Laget på 40% Touriga Nacional, 36% Touriga Franca, 12% Tinta Barroca, 8% Tinta Roriz og 4% Tinto Cão.

Rozès 20 Years Old Tawny Port, Portugal
(#836001, kr 439,90 for 75 cl)

Dyp rødbrun.

Dufter godt av tørket frukt og karamell med hint av røyk.

Smaksbildet er preget av karamell, honning og nøtter i en frisk og lang ettersmak. Deilig og fløyelsmyk med fine, utviklede fattoner i slutten.

Laget på Touriga Nacional 30%, 15% Tinta Barroca, 15% Tinta Roriz, 25% Touriga Franca og 15% Tinto Cão.

Pereira D`Oliveiras Malvazia 1989, Madeira
(#829201, kr 569 for 75 cl)

Dyp karamellfarge.

Dufter godt og friskt av tropisk frukt som ananas, tørket frukt og godt av karamell. Lang og fyldig ettersmak av karamell og tropisk frukt over tørket frukt. Syren kommer fint fram i det modne sitruspreget mot slutten.

Denne er rett og slett himmelsk - fruktig, søt og litt tørr på en gang.

På Madeira lages noe av den aller beste dessertvinen som finnes, og denne er et meget godt kjøp. Ville valgt til ost eller bare for seg selv.

Laget på 100% Malvasia.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken