Gå til sidens hovedinnhold

Det beste fikk du ikke se på TV

Envy sprang fortere enn lynet.

(SIDE2:) - Claire Danes knasker ballerinakjeks baki her. Og Aaron Eckhart er mye mer dritkjekk enn på film, men han er også litt kortere. Ikke si at jeg sa det, sa Anne Lindmo da hun preppet årets Nobelpublikum.

BRUK DENNE Terningkast 4 terning
BRUK DENNE Terningkast 4 terning

Satte tonen for hele showet

Og nettopp mye av det du ikke fikk se på TV sørget for en god kveld i Oslo Spektrum der en utmerket lyd holdt på å blåse ut trommegangene på dem som satt i salen. Feiringen av OPCW, Ahmet Uzumcu og Scott Cairns, var høylytt, energisk og veldig morsom. Lyden var ren og suggerende og jeg kan bare anta at dette på ingen måte kom frem via TV-skjermene.

Anne Lindmo sto for oppvarmingen og ga klar beskjed i sin vante stil at her var det ikke plass for «Norwegian stiffness» eller «Scandinavian doom and gloom». Hun ville se vrikking og annet løselig som man ikke forbinder med det pent pyntelige Nobel-publikummet Og det tok publikum på alvor. Ikke siden Oprah Winfrey inntok vertinnerollen og Shirley Bassey sparket av seg skoene og egget norske vanlige menn til å innta scenen med henne, har vi sett publikummet så sprettent.

Så var det heller ikke så vanskelig å komme i stemning da 15 år gamle Zara Larsson fra Sverige åpnet det hele før de vante vertene med sin store låt, «Uncover». Larsson eide salen med sin klokkeklare stemme.

Mary J. Blige pustet og peste mellom tonene, men ga seg ikke før alle var med og Claire Danes vrikket i mørket en god stund før hun ble hentet av scenen for å komme til riktig posisjon neste gang hun skulle på. Danes og Eckhart gjorde en grei jobb, men holdt seg stramt til manus.

SE DANES FANTASTISKE KJOLE: Danes kastet slengkyss til publikum

Timbuktu tok med seg Vinni på scenen.
Timbuktu tok med seg Vinni på scenen.

Blunt overrasket

James Blunt viste seg, litt overraskende, å være et godt valg for kveldens konsert. Både «Bonfire Heat» fra det nyeste albumet «Moon Landing» gjorde det friskt, men hans låt «No Bravery» fra hans tid som soldat i Kosovo passet spesielt godt denne kvelden og var poengtert til videoen av de som rydder kjemiske våpen og behandler mennesker som er blitt utsatt for dem.

Nobelkonserten har ofte fått kritikk for å hyre artister man ikke har hørt fra på en stund. Her visste de hva de gjorde. Og de har også gitt klar beskjed. Det er tydelig ønsket at en av låtene artistene fremfører er godt kjent. I de første årene kunne det til tider være rene sørgemarsjen ettersom artistene valgte låter de mente var passende for temaet.

Å korte ned konserten til stramme halvannen time kledte den også godt. Såvidt vi kunne se ble det nok en produksjon Dinamo kan være stolte av.

Norsk stolthet

Det var Timbuktu som fikk kronprins Haakon og bonussønnen Marius Borg Høiby på beina. Hyggelig var det også at den svenske artisten brakte med seg Vinni på «Let The Monkey Out» . Og de fikk strukket på seg i æreslosjen. Det gjorde også publikum da «verdens fineste gutter fra Lambertseter», Envy, inntok scenen. De norske gutta eide simpelthen salen med sin spilleglede, men måtte være raske da de spratt ned i salen og sprang til den andre enden av scenen for å hente opp sine kamerater.

Det tidvis paljettkledte publikummet, som jo allerede hadde varmet godt opp med Omar Souleymans heftige arabiske rytmer, kastet seg på og bølget Envy fram av velvilje og stolthet. Helt topp.

Da var det nesten behagelig at 19 år gamle Jake Bugg og nevnte James Blunt holdt det hele nede.

Nobelkonsertens 20 års store vinner var Envy og publikum, som fulgte Lindmos anvisninger til punkt og prikke. Derfor ble det også litt påtakelig at ingen spratt i været da Morrissey. Kveldens kontroversielle hovedartist viste dog helt klart at han står for den han er, i årets mest oppsiktsvekkende bukser og med norsk flagg på trommen.

LES MER HER: Stilte i posebukse, men med norsk flagg

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken