Gå til sidens hovedinnhold

- Det blir gratis å låne penger

Det kommer til å være gratis med lån i banken de neste årene, spår økonomer.

De neste årene kan bli ekstremt gode for norske husholdninger med lån. Hvis verden blir slik økonomene i SEB tror, vil banklån i realiteten bli gratis.

NA24 - din næringslivsavis

- Styringsrenten fratrukket inflasjon vil ligge på nedsiden av null i Norge de neste årene, sier Jostein Tvedt, sjefsstrateg i SEB til NA24.

Venter flere rentekutt
I sine ferskeste anslag over verdensøkonomien skriver SEB at de tror styringsrenten til Norges Bank skal ned til 1,50 prosent, altså 0,50 prosentpoeng lavere enn det Norges Bank selv anslår. I dag ligger styringsrenten på 2,50 prosent.

Det neste rentemøtet i Norges Bank er i slutten av mars, og mange forventer at det kommer et nytt rentekutt fra sentralbanksjef Svein Gjedrem da. Dermed kan det allerede før påske være gratis å låne penger. Inflasjonen ligger nå på rundt 2 prosent, og SEB anslår at den vil ligge i dette området fremover. Lånet du tar opp vil da i prinsippet bli spist opp av prisstigningen.

Så lukrativt å låne penger er det sjelden det er i Norge. Det var så billig på 1980-tallet, og da renten var på sitt hittil laveste i 2004-2005.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Renten skal opp igjen
Men det kommer ikke til å vare evig, skal vi tro SEB. Anslagene til banken tyder på at vi får omtrent to år hvor det i prinsippet er gratis å låne penger, deretter kommer rentene til å stige igjen.

- Rentene kommer til å stige i Norge før de stiger i utlandet. Grunnen til dette er blant annet de omfattende tiltakene som er gjort, samt at rentekuttene får en mer umiddelbar effekt i Norge enn i utlandet på grunn av at mange nordmenn har flytende rente på boliglånet. Dermed blir landingen, tross alt, mykere enn for mange andre land, sier Tvedt.

Strategen tror styringsrenten i Norge vil stige fra bunnen på 1,50 i sommer til 2,75 mot slutten av neste år. Men usikkerheten er ekstremt stor rundt dette anslaget.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over17.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken