Gå til sidens hovedinnhold

Det blir nostalgisk jul

Jula er tradisjon, både når det gjelder mat, skikker, pynt og TV-titting.

(SIDE2): Noen liker «Tre Nøtter til Askepott», noen liker «Reisen til Julestjernen» og noen liker «Nissene på låven», men nordmenn flest liker ikke nytenkning på TV i jula.

Da NRK i 1995 valgte å ikke sende «Tre Nøtter til Askepott» på julaften, ble det krise i mange norske hjem, og NRK har ikke våget å gjenta stuntet igjen.

- Da fikk vi mange klagebrev, og har siden sendt den hver jul, sier Elin Raustøl i Barne- og ungdomsavdelingen i NRK til Side2.

Hun tror at populariteten skyldes at filmen inneholder alle dramatiske elementer som gjør en historie god og levende, og opplyser om at flere faktisk bruker musikken som bryllupsmusikk!

NRK skjønte nok ikke hva de hadde startet da de sendte det bøhmiske eventyret for første gang i 1975. Knut Risan har gitt stemme til alle rollene i den norske versjonen av filmen.

- Det ble gjort på én dag. Jeg hadde ikke sett den før, Så jeg visste ikke helt hva som skjedde i filmen etter hvert. Jeg tok det på sparket, og improviserte alle stemmene sier Risan i et intervju med NRK. Han synes det er koselig at filmen er så populær.

Og det er ikke bare i Norge filmen har fans. Filmen sendes årlig på julaften i Tyskland, Tsjekkia, Slovakia, Sveits og Norge.

Nostalgiske følelser
For mange er det NRK som gjelder i jula, og kanalen svikter ikke i år heller. Det blir tradisjonen tro både «Snekker Andersen og julenissen», «Tre nøtter til Askepott», «Reisen til julestjernen» og «Donald Duck og vennen hans» på julaften. På ettermiddagen kommer «God Jul - Sjokedorisei», det nye juleprogrammet NRK introduserte i 2003, der det blir gjensyn med gamle helter fra barne-TVs historie. Sølvguttene synger jula inn klokken 17.00 og klokken 20.00 kan vi bli kjent med Det Norske Jentekor.

Det er ikke få seere NRK kan skilte med på julaften. Hele 809.000 seere fulgte med da Popelku fikk sin prins i fjor, og over 450.000 av disse var over 19 år. Det er i det hele og det store sterke nostalgiske følelser blant barn av 70- og 80-tallet når det gjelder julebarneTV. I går skrev vi om hvordan fortvilte seere melder seg inn i grupper på Facebook og bombarderer NRK med ønske om repriser på blant annet «Jul i Skomakergata» og «Vertshuset Den Gylne Hale». «Jul i Skomakergata» var faktisk den første julekalenderen NRK produserte og ble laget i 1979.

Les saken her.

Allerede søndag kan du starte nostalgitrippen på NRK Super TV, der «Pernille og Stjernen» starter klokken 17.10.

Russisk rockeopera
Et annet program som NRK ofte får ønsker om er «Med Grimm og Gru», musikk- og danseversjonen av eventyret «Ulven og de syv små geitekillingene». Denne blir til manges glede sendt i år på NRK3 på lillejulaften klokken 20.00.

Også lillejulaften er NRK populære. «Kvelden før kvelden» får som oftest godt over en milion seere, og det er nok «Grevinnen og Hovmesteren» som trekker flest. I år er det Hilde Hummelvoll og Petter Nome som er programleder for det tradisjonsrike programmet. Dette krasjer med «Med Grimm og Gru», så her må man velge mellom fulle hovmestere eller dansende geiter.

I romjula sender NRK miniserien «Jul på Saltön», som er oppfølgeren til tidligere sendte «Sommer på Saltön».

Norsk klassiker
TV2 bygger opp julestemningen med mange julefilmer i uka før jul, blant annet «Charles Dickens’ En julefortelling», som sendes lillejulaften. På lillejulaften går også den norske klassikeren «Flåklypa Grand Prix» til glede for mange.

Kanalen satser også på barna på julaften. Her blir det Disney-jul fra klokken 12.45 helt frem til klokken 16.00 da den norske julefilmen «Tante Pose» tar over. Klokken 17.30 synger Nidarosdomens Guttekor julen inn og så blir det julefilmer utover kvelden.

I romjula sender TV 2 flere juleserier, som «Maina Sofies jul» fra første juledag klokken 13.30, og «Reisen til Julen» med Kåre Conradi klokken 17.30.

Et annet romjulshøydepunkt er «Du grønne glitrende Shrek, god dag», som sendes 2. juledag, klokken 20.00.

Satser på film
TV3 har fokus på film denne julen, og sender barnefilm på formiddagen og film for voksne på kvelden. Blant annet kan man komme i akkurat den rette julestemningen med klassikeren «Alene hjemme» på lillejulaften klokka 21.00. Tidligere på dagen kan man få med seg «Jack Frost», og «Mirakelet på Manhattan» (1994-versjonen).

Tredje juledag starter kanalen med seriene sine igjen, men her blir det mye juleepisoder, for eksempel fra «Two and a half men», «Alle elsker Raymond» og «Simpsons».

Harry Potter
TVNorge skaper julestemning med repriser av «Nissene på låven» frem mot jul, og slår til med en juleepisode av «Høy på pæra» og «Harry Potter og mysteriekammeret». Første juledag følger de opp med «Harry Potter og Fangen av Azkaban». Heller ikke TVNorge har glemt 80-tallsgenerasjonen og disker opp med klassikere som «The Goonies» den 28. desember, og «Den uendelige historien» den 30. desember.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre