Gå til sidens hovedinnhold

Det enkle og herlig hyttelivet

Hyttelivet skal være en kontrast til hverdagslivet. Gjerne spartansk. Gjerne langt å gå og aller helst i pakt med naturen.

Les mer på www.inatur.no

- En slik kontrast skaper balanse i livet. Dette mener forsker og hyttefilosof Per Ingvar Haukeland. Dette har han selv erfart, spesielt på hytta til Arne Næss oppunder Hallingskarvet.

Lang vei til enkel hytte gir hamskifte og total avkobling. Prøv selv. Du kan f.eks. leie Urddalsbu i Sirdal

Haukeland har ingen hytte selv, men snakker allikevel om hytta i bestemt eierform. - Det er slett ikke nødvendig å eie en hytte for å få hyttefølelsen, sier han. - Jeg skjønner folk som vil ha sin egen hytte, men det blir etter hvert så mange hytter og det er dyrt. Vi har fått et nytt begrep, «hyttebyen», der hytta er blitt mer lik boligen i byen. Kontrastene uteblir. Det man fyller hyttelivet med er det samme som i byen. Hyttelivet skal være noe annet, etter min mening. Det skal dreie seg om et rikt liv med enkle midler, der de essensielle tingene er fremtredende. Det gjør at vi også kommer nærmere oss selv.

Kan låne
- Miljømessig er det bra at nye hytter ligger sammen, men vi trenger ikke flere hytter i sårbar natur. Da er det bedre å låne eller leie en hytte av den enkle sorten. Jeg føler meg rik som kan låne tre hytter – en ved sjøen, en i skogen og en på fjellet. Statskog, fjellstyrene og lokale grunneiere leier ut hytter og koier, ofte i flotte omgivelser.

En lørdag i november tok Haukeland med NRK Friluftsmagasinets Arnulf Møllerstad på en hytte på Lifjell for å snakke om det herlige hyttelivet. Men det er hytta til Arne Næss, Tvergastein, som står hans hjerte nærmest og som har frembrakt Haukelands hyttelivsfilosofi.

- Tvergastein er en hytte som på mange måter hører til fjellet. Et stykke å gå, men noen kilometers gange i fin natur gjør at man opplever landskapet sterkere og får bedre oversikt og utsyn. Vi haster så mye ellers i livet. Vi ser målet i det fjerne, men glemmer å ta oss tid til blomstene langs veien.

Annerledes
- Møtet med hytta blir mer etterlengtet og annerledes når du har gått deg varm og båret din bør. Vel innenfor blir du møtt med en nydelig stillhet, som for de fleste er totalt fraværende i hverdagen. Stillheten fører til at vi gjør ting saktere og tenker lengre og dypere tanker. Vi får større nærhet til hverandre. Bare legg merke til barna. Leketingene blir mindre viktige, hytta og naturen fremstår som en eneste stor lekeplass. På Tvergastein trer man inn i en annen sinnstilstand - der tiden er langsom og du er tilstede med hele deg. Den levende stillhet vekker frem noe i oss, som gjør at ting faller på plass. Du får en indre ro og ser ting klarere.

- Etter slike gode opplevelser på hytta vender de fleste tilbake til byen og hverdagslivet som litt snillere, i hvertfall for noen dager, sier Per Ingvar Haukeland, som til daglig er forsker ved Telemarksforsking-Bø.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken