Gå til sidens hovedinnhold

- Det er bare de bitre og ensomme som ikke har flyttet til Oslo

Oslo er landets eneste storby - med rom for alle, mener Erling Fossen.

OSLO: Urbanist og samfunnsdebattant Erling Fossen mener det er på tide at nordmenn tar inn over seg at hovedstaden representerer et mangfold, som gjør byen unik i Norge.

- Oslo har jo alltid vært en magnet for alle som ikke passer inn i andre deler av Trangvik. For etniske og seksuell minoriteter er jo Oslo et paradis, sier Fossen.

Han påpeker at Oslo er langt mer fordomsfri enn andre steder i landet.

- En storby ligner på en heksegryte bestående av forskjellige miljøer som uttrykker gjennom å bruke byen. I Oslo samles alle menneskeskjebner, og har like stor rett til å uttrykke seg. I Oslo er det hjerterom til alle som vil bo her, sier han.

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

Les også: - Det er nok mange som blir provosert over denne lista

Elsker å hate Oslo

Fossens meninger får imidlertid neppe stå uimotsagt. Allerede da artikkelserien «100 grunner til å elske Oslo» ble lansert onsdag flommet kommentarfeltene til dittOslo.no over av folk som elsker å hate Oslo.

«Vi kan sette opp en mur rundt Oslo så lar vi den stå der i 3 år. På hvilken side tror du kloremerkene vil være på? Definitivt ikke utsiden. Oslo er den verste byen som er i Norge. Full av kriminalitet, ulovlige innvandrere og ikke minst er regjeringen der. Oslo kunne godt vært gitt bort til Russland da de er en gigantisk utgiftpost for Norge», skriver én av leserne.

Han får svar på tiltale av ordfører Fabian Stang.

- Oslo-hatet er beskrevet i både Bibelen og Koranen. Der står det at den man elsker,den tukter man, sier han i et intervju med dittOslo.no.

- Vi er New Yorks svar på Brooklyn
Fossen er svært lite bekymret over fordommene som florerer. La dem rope, mener Fossen.

- La de gnåle, det er jo bare de bitre og ensomme som blir igjen i Trangvik. Alle de andre har jo forlengst flytta til Oslo, sier han.

Ok da, så skal vi ikke la det gå inn på oss, men hva er det som er så fantastisk med Oslo?

- Målt mot andre storbyer i verden har vi funnet en perfekt balanse mellom arbeid og det gode liv. Hvis Stockholm er New Yorks striglede og selvhøytidelige Manhattan, er vi New Yorks svar på Brooklyn, med mange frie sjeler som utviser en utrolig kreativitet, sier Fossen, og legger til:

- Menneskene i byen vår er Oslos viktigste asset. Start-upscenen, kulturlivet og utescenen bobler over av skapeglede.

Les også: - Vi får aldri til bergenspatriotismen her i Oslo

- Alle andre byer er som tettsteder
Men altså; hvorfor er Oslo landets beste by?

- Jeg aksepterer ikke problemstillingen, Oslo er Norges eneste storby. Storbyer har jo det til felles at de er verden i miniatyr, de ligner mer på hverandre enn nasjonen de ligger i. De andre byene i Norge er mer som tettsteder å regne, og opererer kun innenfor en nasjonal kontekst. Oslo tiltrekker seg folk fra hele verden, sier Fossen.

Han mener mangfoldet er byens beste egenskap, og sammenlikner Oslo med en a la carte-meny.

- I Oslo kan alle mennesker plukke seg ut de deler/kulturer/miljøer de liker, nærmest som en alacarte-meny, og få en rikholdig og forskjellig dag. Hvis du plukker aktivt av Oslos mangfold behøver ingen dag ligne den foregående.

Les også: - Røkla rotter seg sammen mot Oslo

Identitet
Fossen mener det ikke er rart at identiteten i Oslo er mer uklar enn andre steder i landet.

Likevel trenger ikke det å være negativt, mener han.

- Nå er jo bergenserne en egen rase som aldri glemmer at de var hovedstad i noen stakkars år i Middelalderen. Samtidig tok jo også redaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende nylig opp at Bergen måtte bli mer som Oslo der folk var stolte av byen sin. At Osloidentiteten er mer uklar enn i Bergen er jo naturlig. I Oslo bor det over 200 nasjonaliteter, og til enhver er halvparten av de som bor her ikke født her. Dermed har vi utviklet en langt større toleranse enn andre tettsteder i Norge der det bare bor innfødte.

- Hva må Oslo-folk gjøre for å motvirke Oslo-hatet?

- Vi kan ikke gjøre annet enn å ønske alle som vil flytte hit velkommen, og være inkluderende og gjøre folk av folk. Oslo er tross alt Europas hurtigst voksende by, så det er nok av mennesker som vil bo her. Hva andre mener om oss er egentlig uinteressant så lenge de som bor her trives.

- Hvorfor bør landet for øvrig ta Oslo mer på alvor?

- Uten Oslo stopper Norge.

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

Reklame

Bestselger: Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken