OSLO: Januar 2015 går inn i historien som en ekstrem værmåned i Oslo. Snø og kuldegrader den ene dagen, og regn og plussgrader den neste, har gitt Bymiljøetaten store utfordringer.

- Våre entrepenører står på det de makter. Men de har tusen kilometer med gangvei og fortau som skal brøytes og strøs. Når været skifter to ganger i døgnet, så kan vi ikke greie å være alle steder på en gang, sier pressekontakt i Bymiljøetaten, Odd Olav Bratteberg.

I tillegg til fortau, skal Bymiljøetatens entrepenører sørge for at totalt 1.300 kilometer gater holdes ryddet og strødd.

Les også: Rekordmange til legevakt etter fall på isen

- Ekstremvær i Oslo
Bymiljøetaten har kontrakter med en rekke entrepenører, som har ansvar for ulike områder av Oslo. Han forteller at det i kontraktene er spesifisert tidsfrister for når gater skal være ryddet og strødd. Det betyr at entrepenørene må bemanne opp når situasjonen er så ekstrem som i vinter.

- Hvis det er ekstremt vær, så må de sette inn flere ressurser for å følge opp, sier Bratteberg.

- Er det ekstremt vær vi har sett i Oslo de siste ukene?

- Ja, det har vi full støtte hos meteorlogene for å si. Det blir ekstreme forhold når det går fra pluss til minus hele tiden.

Bratteberg forteller at det i kontrakten med entrepenørene står at hovedveier skal være brøytet og strødd innen fire timer etter at det har snødd fem centimeter eller mer. For boligveier og fortau er tilsvarende ti timer.

Les også: - Hvis du mener at Oslo er helvete på jord, da må du ta deg en bolle

Ber folk passe seg
I tillegg skal alle gater etterryddes innen 48 timer. Det har vært umulig å få til i vinter.

- Etter snøfall så skal det etterryddes for å sørge for noenlunde fint vinterføre. Men når det plutselig blir plussgrader og glatt, så må entrepenørene i steden ut og strø, sier Bratteberg, som oppfordrer folk til å følge med på været.

- Folk må ta sine forholdsregler når det er sånn som de siste dagene. Det blir ekstremt når det går fra minus 14 grader til pluss fire på noen timer, sier han.

Les også: «Fagrørsla meler kun egen kake og har null interesse for arbeidslivet generelt»

Færre bøtelegges
På tross av ekstremvær og isglatte fortau i Oslo i vinter, er det færre gårdeiere som bøtelegges for manglende måking, strøing og fjerning av is fra tak.

Så langt i år har Bymiljøetaten ilagt 11 gebyr for glatte fortau innenfor ring 1. 33 gårdeiere har fått gebyr for manglende avvisere eller ikke fjerning av is på taket.

- Det er ikke så veldig mange. Det pleier å variere på mellom 200 og 400 per vinter, så sannsynligvis er det litt mindre enn tidligere, sier Bratteberg.

Han forteller at nedgangen kan skyldes økte bøtesatser.

- For noen år siden ble bøtesatsene satt opp til 5.000 kroner for de mest alvorlige tilfellene. Det har nok bidratt til at flere gårdeiere har blitt flinkere, sier han.

Les også: - Jeg greier ikke kvitte meg med grusomme bilder

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED