Gå til sidens hovedinnhold

- Det er usigelig trist

Den folkekjære programlederen Ingolf Håkon Teigene ble 58 år gammel.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Ingolf Håkon Teigene døde av hjertesvikt tirsdag, ifølge NRK.

- Det er usigelig trist. Vi har mistet en veldig verdifull medarbeider som var usedvanlig bredt orientert og kunne mye, sier nyhetsredaktør Gro Holm i NRK til Nettavisen.

Teigene var på jobb i NRK som utenriksmedarbeider da han fikk illebefinnende.

- På mine 30 år i NRK har jeg aldri opplevd en så sjokkartet bortgang av en kollega, sier NRK-kollega Hans-Wilhelm Steinfeld. De to var nære venner og jobbet sammen i en årrekke.

Prisbelønt
Teigene var journalist, forfatter og han ble også tildelt flere priser.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

I 1999 ble Teigene tildelt Kringkastingsringens pris for godt språk. Senest i fjor fikk Ingolf Håkon Teigene NRKs språkpris.

- Ingolf Håkon tør være personlig, og han tør å bruke hele paletten, sa kringkastingssjef John G. Bernander under prisutdelingen, ifølge tvnytt.no.

Juryen karakteriserte Ingolf Håkon Teigene som en språkvenn, en språkressurs i redaksjonen og en ypperlig nynorskbruker som tør bruke gamle nynorskord.

- De som kjenner meg, vet at jeg liker meg i godt lag og at jeg liker å spille på gode lag. Jeg har fått være med på mange gode lag her i NRK. Av og til vil jeg på pallen, og denne konkurransen hadde jeg veldig lyst til å vinne da jeg fikk vite at jeg var foreslått. Det er innlysende at det er stort å få NRKs språkpris. Er jeg i nærheten av Johnnys vakre ord, er jeg svært fornøyd, sa prisvinneren.

Engasjert forfatter
Han engasjerte seg også sterkt i sine kollegers arbeidsforhold og slo hardt ut mot det som ble kalt «Bernanders trynetillegg til kjendisene» i forbindelse med lønnsoppgjøret.

- Jeg blir provosert av John G. Bernander og de andre markedstenkerne i NRK som vil dele ut lønnstillegg på mange millioner i form av trynetillegg til kjendisene, sa NRK-kjendisen til Dagbladet.

Teigene har gitt ut flere bøker, blant annet «Rett fra hjertet» som han skrev sammen med finansminister Kristin Halvorsen. Teigene og Steinar Hansson skrev sammen boken «Makt og mannefall» - historien om Gro Harlem Brundtland.

Teigene var journalist i Dagbladet og SF-avisa Orientering, som snart ble til Ny Tid før han kom til NRK. Han var i flere år programleder i NRK Dagsrevyen og blant annet i Sommeråpent sammen med Anne Grosvold. Han ledet også innsamlingsaksjonen i 1998 sammen med Grosvold.

Listesaken
Teigene ble for alvor kjent da han ble dømt i den såkalte listesaken. Ny Tid trykket i 1977 en artikkel hvor avisen påstod at norsk etterretning i mange år etter Den andre verdenskrig drev omfattende spionasje- og sabotasjevirksomhet rettet mot Sovjetunionen.

- Vi fikk overlevert et materiale som inneholdt lister over folk som jobbet for de hemmelige tjenestene etter krigen. Materialet inneholdt også interessante opplysninger. Som at Norge hadde hjulpet til med spionasje på sovjetisk jord etter krigen. Vi publiserte noen artikler basert på dette materialet, og det ble full panikk i de hemmelige tjenestene. Dette var i 1977 og fremdeles kald krig. De må rett og slett ha trodd vi satt på mye mer informasjon enn vi faktisk gjorde, sa Teigene til Dagbladet Magasinet.

Teigene ble tatt inn til avhør hos politiet, og sammen med Ivar Johansen, Trond Jensen og Jan Otto Hauge ble Teigene dømt etter «spionparagrafen». Teigene ble i retten dømt til betinget fengsel.

Teigene var skilt og etterlater seg to barn i tenårene.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai