Gå til sidens hovedinnhold

- Det er vemmelig

Arbeiderkjempen Haakon Lie (101) synes Valla-saken er en sørgelig tragedie. Han er ikke alene.

Bråket rundt LO-leder Gerd-Liv Valla går sterkt inn på flere av de eldste i Arbeiderpartiet.

- Det er en sørgelig tragedie, sier Haakon Lie (101).

NA24 - din næringslivsavis

En rekke opprivende stridigheter har opp gjennom årene ridd den norske arbeiderbevegelsen.

LES MER: Alt om Valla-bråket

Hvor alvorlig er striden rundt Gerd-Liv Vallas posisjoner som henholdsvis LO-leder, medlem i Arbeiderpartiets sentralstyre og leder i partiets valgkomité?

NA24 har spurt flere av landets mest meritterte og erfarne Arbeiderpartifolk hva de mener.

- Sørgelig tragedie
- Jeg vil ikke snakke om det. Det er en sørgelig tragedie¿ Med to parter ... Nei, jeg vil ikke snakke med deg om det, så vemmelig synes jeg dette er, sier Ap-kjempen Haakon Lie.

Lie er inne i sitt 102. år. Den tidligere partisekretæren står fortsatt oppført med tittel «sekr.» i telefonkatalogen, etter sine mange år som partisekretær og en av etterkrigstidens mest markante arbeiderpartipolitikere.

- Tragedie. Du vil si det så sterkt?

- Ja, men mer får du ikke ut av meg, sier 101-åringen til NA24.

Lie var selv en av hovedpersonene i en av de aller største personkonfliktene norsk arbeiderbevegelse har sett. I flere tiår var partisekretæren i knallhard konflikt med Einar Gerhardsen, og lovet under Arbeiderpartiets landsmøte i 1967 å «knekke» landsfaderen «som ei lus». Først like før Gerhardsens bortgang i 1987, greide en annen Ap-kjempe, nylig avdøde Jens Chr. Hauge, å få de gamle erkefiendene til å hilse på hverandre igjen.

LES MER: Spillet rundt Valla

- Krever opprydning
Tidligere statsminister for Arbeiderpartiet Odvar Nordli er noe mildere stemt enn Lie

- På meg virker det litt sterkt, hvis man mener at det er en tragedie for arbeiderbevegelsen. Det er en kjedelig sak som krever opprydning, sier Nordli til NA24.

79-åringen mener det riktige nå er å avvente Arbeidstilsynets granskning av arbeidsmiljøet i LO og den varslede eksterne granskningen av Yssen-saken.

- Vi har jo hatt ulike episoder opp gjennom årene, som på kortere eller lengre sikt har hatt ulik betydning. Jeg synes det er vanskelig å gradere denne saken nå, sier den tidligere statsministeren.

- Enig med Haakon
- Jeg er enig med Haakon i at dette er jo en kjedelig tragedie, både personlig og organisasjonsmessig. Først og fremst for Valla selv, selvsagt, men saken forplanter seg inn i LO og over i Arbeiderpartiet, sier tidligere mangeårig partisekretær i Ap, Ronald Bye, til NA24.

Bye tok over som partisekretær etter Lie i 1969 og satt til 1975, og var siden samferdselsminister under Odvar Nordli fra 1979 til 1981.

- Jeg registrerer at Valla har fått en tillitserklæring fra LO-sekretariatet, så den saken ryddet av veien så langt. Når det gjelder diskusjonen om lederskapet i valgkomiteen, synes jeg ikke det er et interessant poeng. Det er ikke riktig at LO-lederen alltid har ledet Arbeiderpartiets valgkomité, sier Bye.

Sentralstyret viktigst
69-åringen mener Valla-sakens grad av alvorlighet for en stor del avhenger av hva slags konsekvens den får for LO-lederens posisjon i partiet.

- Det vesentlige for forholdet mellom LO og Arbeiderpartiet er lederens posisjon i sentralstyret.

- Hva er konsekvensen hvis Valla ikke lenger vil være medlem av Aps sentralstyre?

- Det ville vært tragisk for LO, men kanskje særlig for Arbeiderpartiet. Det er organisasjonsmessig viktig, og ikke minst er den personlige kontakten svært viktig, sier Ronald Bye til NA24.

Granskningen av Gerd-Liv Vallas håndtering av Ingunn Yssen ventes å være ferdig i løpet av noen uker, mens Arbeidstilsynets granskning av arbeidsforholdene i LO først vil finne sted til våren.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant