Gå til sidens hovedinnhold

Kongedømmet hvor kvinnene styrer

Nederlands siste konge døde i 1890.

(SIDE2): I 120 år har kvinnene regjert Nederland, helt siden Willem III døde 23.november 1890, etter å ha regjert landet i over førti år. Willem var også storhertug av Luxembourg, og siden den tronen ikke hadde kvinnelig arverett skilte Nederland og Luxembourg lag i 1890, men det er en annen historie.

Willem hadde tre sønner fra sitt første ekteskap med tyskfødte prinsesse Sophia, men alle tre døde før faren – og uten å etterlate seg arvinger. Etter at kongen ble enkemann, giftet han seg på ny med 41 år yngre prinsesse Emma og fikk datteren Wilhelmina.

I perioden 1878-84 døde mange av de potensielle tronfølgerne. Tronfølgen sto i fare, så politikerne sørget for å sikre kvinner arverett, og fire år gammel ble kongens datter tronarving.

Tronfølgen i fare
Da Willem III døde i 1890 var Wilhelmina bare ti år gammel, og moren ble regent i hennes sted helt til Wilhelmina ble myndig og avla eden som dronning åtte år seinere.

I motsetning til Willem III var hans dronning Emma enormt populær blant nederlenderne, både etter at hun ble enke og fungerte som regent og også seinere, som dronningmor. Emma døde i 1934.

Datteren Wilhelmina giftet seg i 1901 og samme år spontanaborterte hun. Året etter fødte hun en dødfødt sønn, og i 1906 aborterte hun igjen. Nederlenderne var bekymret, fordi den sannsynlige tronarvingen var en tysk prins, Heinrich XXXII Reuss zu Köstritz.

Wilhelmina abdiserte
I 1909 fikk dronningen og ektemannen Hendrik endelig et barn, datteren Juliana – og tronfølgen var sikret.

Dronning Wilhelmina var en myndig kvinne med sterk vilje, og ikke redd for å si sin mening. Hun hadde i tillegg sans for forretninger, og hennes investeringer gjorde henne til verdens rikeste kvinne, og la grunnlaget for den nederlandske kongefamiliens formue.

Under 2. verdenskrig steg Wilhelminas popularitet ytterligere noen hakk, og i likhet med Haakon VIIs stilling i Norge, ble hun nederlendernes fremste motstandssymbol. Etter krigen var hun sliten og ble syk, og i 1948 abdiserte hun til fordel for datteren. Wilhelmina døde i 1962, 82 år gammel.

Juliana abdiserte
Kongefamiliens politiske innflytelse ble gradvis svekket i årene etter 2. verdenskrig, men kongefamiliens popularitet har holdt seg stabilt høy, også gjennom de drøyt 31 årene hvor Juliana var dronning – til tross for at regjeringstiden var preget av flere kriser som truet monarkiet.

På sin 71-årsdag i 1980 abdiserte Juliana, og igjen var det en kvinne som overtok tronen – eldstedatteren Beatrix, som nå altså har regjert Nederland i 31 år. Tidligere dronning Juliana døde våren 2004, og hennes ektemann prins Bernhard døde høsten samme år.

Dronning Beatrix var gift med tyskfødte Claus von Amsberg, som døde i 2002. De hadde tre sønner: Willem-Alexander (som er tronarving), Friso og Constantijn. Alle tre er gift, og dronningen har til sammen åtte barnebarn.

Skandalesøster
Beatrix har også tre søstre, Irene, Margriet og Christina. Irene skapte skandale i det sterkt protestantiske Nederland da hun på 1960-tallet falt for katolske prins Carlos Hugo av Bourbon-Parma, som mente han var den rettmessige arvingen til den spanske tronen.

Dronning Juliana forsøkte uten hell å stanse giftermålet, og ingen fra familien deltok da bryllupet fant sted i Roma i 1964. Paret fikk fire barn, og ekteskapet endte i skilsmisse i 1981. Siden Irene giftet seg mot familiens vilje, mistet både hun og barna arveretten til den nederlandske tronen.

Den tredje av Julianas fire døtre har fortsatt arverett – nemlig prinsesse Magriet, som jevnlig representerer dronning Beatrix i ulike sammenhenger.

Mistet arveretten
Margriet og ektemannen Pieter van Vollenhoven har fire sønner, men bare de to eldste ba om nasjonalforsamlingens godkjenning da de giftet seg, slik at de fortsatt har arverett til tronen. Alle fire har tittelen prins av Oranje-Nassau, men disse titlene er ikke arvelige.

Dronning Beatrix’ yngste søster er døpt Maria Christina, men har siden 1960-tallet valgt bare å bruke Christina. Dronning Juliana fikk meslinger under svangerskapet, og Christina var nesten blind da hun ble født, men legevitenskapen og spesialbriller ga henne senere syn nok til å leve et ganske normalt liv.

Prinsesse Christina frasa seg i 1975 arveretten til tronen på vegne av seg selv og fremtidige barn for å gifte seg med cubanskfødte og katolske Jorge Pérez y Guillermo. De fikk tre barn sammen, og ble skilt i 1996.

Se store bilder av Nederlands kongefamilie her.

Reklame

Opptil 50 prosent på turbukser hos Anton Sport

Kommentarer til denne saken