Gå til sidens hovedinnhold

- Kunne blitt spansk dronning

Eva Sannum kunne blitt Spanias dronning, røper dronning Sofia.

(SIDE2): I den nye biografien om dronning Sofia som ble lansert i forbindelsen med hennes 70-årsdag forrige uke har dronningen vært svært så frittalende.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Støttet kronprinsen
Norske Eva Sannum (33) er som kjent ekskjæresten til dronningens sønn Felipe. De to hadde et lengre forhold, og var også sammen under kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits bryllup i 2001. Felipe og Evas fire år lange forhold startet i 1997 - og ryktene om et giftermål mellom de to gikk varmt i den europeiske pressen.

Da bruddet kom i desember 2001 ryktes det at det var det spanske kongehuset sto bak. Men i biografien «Dronning Sofia - Dronningen snakker om livet sitt» hevder hun at sønnens lykke var det aller viktigste for henne, skriver Dagbladet.

Dronningen støttet hele veien paret, hevder hun, det var det spanske folket som reagerte på forholdet.

Ifølge den spanske slottssjefen Fernando Alamansa, som var sjef fra 1993 til 2002, aksepterte dronningen alltid sin barns valg av partnere - det var kongen som litt mer konservativ og hadde institusjonen i tankene. Men kong Juan Carlos ville aldri tvunget barna til å gifte seg med noen de ikke var forelsket i.

Imot homo-ekteskap
Boken er ført i pennen av journalistene Carmen Enriquez og Emilie Olivia - men det er ikke bare de som har skrevet bok i anledning 70-årsdagen. Journalist og Opus Dei-medlem Pilar Urbano har skrevet boken «Dronningen - tett på». Pilar skrev også den tretten år gamle biografien om dronningen.

Dronningen sier sin mening om det meste - og ytrer at hun er imot homofile parader og ekteskap mellom samme kjønn. Hun er helt imot abort og har sagt hva hun mener om president Bush sin håndtering av 11. september som hun mener er helt ute av kontroll.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ble bråk
Spania legaliserte ekteskap mellom homofile i 2005 og den spanske homofile og lesbiske organisasjonen raser over uttalelsene til dronningen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg kan forstå og respektere folk som har en annen legning, men hvorfor skal de være stolte og ha parader av den grunn? undrer den 70 år gamle dronningen.

En talsmann for det konservative spanske partiet Popular Party sier til nyhetsbyrået at kongefamilien bør holde seg unna politiske ytringer. Partiet er ikke de eneste som reagerer, kongen selv skal etter sigende være lite imponert over sin kones frie ytringer - og kongehuset har hevdet at uttalelsene er tatt ut av sammenhengen.

Godt gift
Kronprins Felipe (40) annonserte sin forlovelse til TV-journalisten Letizia Ortiz Rocasolano (36) i 2003 og de giftet seg i mai året etter. Paret har i dag to små døtre Leonor (3) og Sofía (19 mnd.).

Letizia hadde vært gift tidligere, men konservative Spania åpnet armene og tok vel imot den nye kronprinsessen. Hun imponerte på TV-skjermen og ble ansett som en moderne og sterk kvinne - meget passende for landets kronprins.

Det spanske kongeparet er for øvrig et svært nært vennepar av det norske kongeparet, og de har vært på mange private besøk hos hverandre i årenes løp.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Topp 10 salg i langhelgen

Kommentarer til denne saken