Gå til sidens hovedinnhold

Det store kameraslippet

Canon lanserte hele åtte nye kameraer på mandag. Her kan du lese om alle.

Det er en håndfull store selskaper som har så mange produkter at det knapt er mulig å ha oversikten over alle sammen. Noen av disse foretrekker å spre sine nyheter utover en stor periode, og så har vi selskaper som liker å lansere alle sine produktnyheter på én gang.

Canon er et selskap som har enormt mange produkter. De lanserer i snitt et nytt produkt hver fjerde dag gjennom hele året, men de velger å konsentrere lanseringene sine veldig. I dag har de lansert over 30 produkter.

I denne artikkelen tar vi en rask gjennomgang av kameranyhetene fra selskapet. I bunn av artikkelen finner du en bildespesial av alle kameraene.

En et nytt superkamera
Tidligere i dag skrev vi om den kanskje mest etterlengtede nyheten, nemlig etterfølgeren til EOS 30D som har fått navnet 40D, men det betyr ikke at kameranyhetene stopper der. Åtte nye kameraer har selskapet sluppet i dag, hvorav to er speilrefleks.

Den mest absurde nyheten er utvilsomt nye EOS 1Ds Mark III. Dette er et superkamera for profesjonelle fotografer som skal ha det beste, koste hva det koste vil. Og det gjør det: Prisen er anbefalt til 75.000 kroner.

21 megapiksler
Hva får du for denne prisen? Et kamera som kan ta bilder med hele 21 megapiksler i fullformat, og som kan ta fem bilder i sekundet i bildeserier på opp til 56 bilder. Det betyr at kameraet med sine to Digic III-prosessorer kan håndtere over 100 megapiksler i sekundet.

Kameraet har fått en mye bedre søker enn det vi har sett tidligere, og har en ISO som kan strekke seg fra 50 til 3200, og bildefilene lagres med 14 bits fargedybde i RAW-filene.

I likhet med 1D Mark III og 40D så har kameraet også mulighet for prioritering av høylys, noe som gir bedre detaljer i svært lyse områder av bildene, som for eksempel en himmel, som ofte har en tendens til å viskes helt ut.

Autofokussystemet er også noe som overgår det meste, med 19 autofokuspunkter – og en egen av/på-knapp for autofokusen integrert på baksiden av kameraet.

Lukkeren er ofte noe av det første som ryker på et godt speilrefleks, og nå er levetiden til lukkeren på dette kameraet økt med 50 prosent. Canon mener nå kameraet fint skal takle å ta 300.000 bilder.

Kompaktkamera for alle
De andre kameranyhetene er langt mer overkommelige for folk flest å få med seg, og den kanskje aller viktigste kameranyheten er Ixus 860IS, som er etterfølgeren til svært så populære 850IS, som er en av de svært få kompaktkameraene på markedet med skikkelig 28 mm vidvinkel.

Kameraet har fått et helt nytt design, høyere oppløsning og en betydelig større skjerm som virkelig gjør dette til et delikat kamera.

På dagens pressekonferanse hos Canon klarte vi ikke å lure ut av dem om de har klart å fjerne hjørneuskarphetsproblematikken som 850IS har vært preget av. Vi kommer derfor selvsagt tilbake med en test av dette.

Canon har en anbefalt utsalgspris på 3.679 kroner på dette kameraet.

To nye toppkameraer
Canon lanserte også to kameraer som begge kan anses som toppkameraer i kompaktkameraklassen. Det ene er toppmodellen i Ixus-klassen, som nå har fått navnet Ixus 960Ti.

Dette er etterfølgeren til 900Ti, som var Canons første titan-kamera. Dette var et kamera som virket usedvanlig høyt priset i forhold til spesifikasjonene. Kameraet manglet både vidvinkel og bildestabilisator, og mange trodde man bare betalte masse penger for titan. Alle som har testet dette kameraet har derimot funnet ut at det ikke finnes noen Ixus-kameraer som er i nærheten av å oppnå bildekvaliteten som 900Ti hadde.

Nye 960Ti har fått den etterlengtede bildestabilisatoren, og Canon har også økt oppløsningen til hele 12 megapiksler. Det er faktisk mer enn nye EOS 40D og EOS 1D Mark III, og bør si sitt om at antall megapiksler på ingen måte i seg selv er et mål på bildekvalitet.

Kameraet beholder for øvrig sin optiske zoom på 3,7x. Prisen blir i underkant av 4.400 kroner.

Ny G-modell
Den andre toppmodellen er naturligvis nye PowerShot G9, som er etterfølgeren til G7 som nylig fikk EISA-pris for årets avanserte kompaktkamera. Kameraet er så nære et speilrefleks du kommer i kompaktkameraformat. Det har blant annet støtte for flere ekstra typer spesialobjektiver.

Kameraet har fått en helt nydelig 3 tommers LCD-skjerm, og kanskje den viktigste nyheten er at kameraet nå støtter RAW-formatet.

Oppløsningen er økt til 12 megapiksler, men de har heldigvis også økt den fysiske størrelsen på bildebrikken. Ansiktsgjenkjenningen er blitt raskere enn på sin forgjenger og håndgrepet er mer behagelig.

Ellers kan kameraet skryte av 6x optisk zoom med f/2,8-4,6 (35-210mm), ISO opp til 1600 og Canons «sikkerhetszoom», som i praksis betyr at du kan benytte digital zoom til en viss grad uten alt for stort tap i bildekvaliteten.

Kameraet har en anbefalt pris på 5200 kroner.

Billig superzoom
Det er ikke så ofte vi ser helt nye fotoserier, men Canon har nå lansert lillebroren til PowerShot S5IS, som har fått navnet PowerShot SX100 IS.

Dette er som navnet tilsier et superzoom-kamera med bildestabilisator. Zoomen strekker seg fra 36 til 360 mm, noe som gjør kameraet til et absolutt bruktbart allroundkamera, selv om vi savner vidvinkelen.

Kameraet har for øvrig en oppløsning på 8 megapiksler, en LCD-skjermen på 2,5 tommer, ISO til 800 og ansiktsgjenkjenning.

Prisen er anbefalt til 2.900 kroner når den kommer i oktober.

Flere vanlige PowerShot-modeller
I tillegg til disse kameraene, slipper også Canon de relativt billige og enkle PowerShot-modellene A650IS og A720 IS. Begge har bildestabilisator, men den viktigste forskjellen er at A650IS har vendbar skjerm, noe som veldig praktisk når du skal ta bilder over hodet, og 12 megapiksler.

A720IS har derimot bare 8 megapiksler og «vanlig» LCD-skjerm, noe som gjør det både billigere og litt mindre.

Prisen på disse to modellene blir anbefalt til henholdsvis 3.879 og 2.399 kroner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis