(SIDE2): Sofiero slott i Helsingborg er den første svenske parken som har vunnet den prestisjefylte konkurransen om å bli Europas vakreste park - i år fikk slottsparken altså den gjeve tittelen.

Den internasjonale juryen beskrev Sofiero som «et stort kunstverk med omfattende historie». Slottsparken ble kåret til den vakreste i Sverige i fjor, og det skal ha vært grunnen til at den vakte oppsikt i den europeiske konkurransen.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Bygde opp hagen
Slottet ble bygget i 1864 av den gang kronprins Oscar II og hans kone Sophia, og sto ferdig året etter. Da ble sommerslottet døpt Sophie-Ro. I unionsoppløsningsåret 1905 ga kong Oscar II slottet bort i bryllupsgave til kronprins Gustaf VI Adolf og hans britiske hustru, kronprinsesse Margareta.

Sistnevnte var svært interessert i landskapsarkitektur, og paret tegnet og planla området rundt parken med største omhu og etter britisk standard. Etter at Margareta døde i 1920, giftet Gustaf Adolf seg på ny, med Lady Louise Mountbatten. Og hun var like glad i slottshagen, og jobbet for å holde den vakker.

Berømte rhododendron
Parken er berømt for sin store samling av rhododendron - det skal finnes over 10.000 rhododendronbusker i 300 ulike varianter.

I 1973 testamenterte kong Gustaf VI Adolf bort parken til Helsingborg kommune, og i dag vises det utstillinger på slottet.

Både bryllupet og Bernadotte-slektens 200 årsjubileum markeres på Sofiero med utstillinger. I vår åpner utstillingen «Acts of love» med det kongelige bryllupet i tankene.

Kilde: Sofieros offisielle hjemmeside