Gå til sidens hovedinnhold

- Det tok helt av i dag

Olav Thon (90) er sliten etter all oppmerksomheten.

Tirsdag kunne Norges rikeste mann røpe hva han skal gjøre med milliardformuen. En nyopprettet stiftelse får tilført samtlige aksjer i Olav Thon Gruppen. Aksjene vil utgjøre stiftelsens egenkapital og er verdsatt til vel 25 milliarder kroner.

Les mer: Olav Thon (90) gir bort formuen

Det er en sliten Olav Thon Nettavisen får snakke med. Det har stormet rundt ham i dag.

- Jeg hadde ikke ventet denne voldsomme interessen. Det tok jo helt av i dag, sier han til Nettavisen.

Ingen sure miner

- Tror du det er noen av dine livsarvinger som er litt misfornøyd i dag?

- Det kan jeg ikke tenke meg. Jeg tror de er meget godt fornøyd med sin onkel. For noen år siden delte jeg ut 1 million hver til mine nieser og nevøer. Det ble fort 30 millioner, sier han.

Milliardæren forteller at han har brukt lang tid på beslutningen om å opprette en stiftelse.

- Jeg er klar over at man ikke får med seg formuen videre når man faller bort. Det er derfor viktig for meg å trygge arbeidsplassene. Mange av mine selskaper er viktig for mange lokalsamfunn, derfor er det viktig at man får et godt og langsiktig eierskap, sier han.

Opptatt av forskning på demens

Olav Thon forteller at han årlig har satt et mål om å dele ut 50-100 til millioner til forskning.

- Og til tross for det skal vi klare å ekspandere, fortsetter han.

- Hva slags forskning interesser deg mest?

- Jeg tenker mest på medisinsk forskning, levealderen stiger og forskningen på demens er viktig. Hjernen er et viktig forskningsområde, sier han.

Blogginnlegg: Norge trenger Olav Thon

Stiftelsen skal dele ut en hovedpris på 5 millioner kroner hvert år. I tillegg skal det deles ut en rekke mindre priser på 500.000 kroner til 1 million kroner.

Thon forteller at han også ønsker å styrke lærerkreftene på universitet og i skolen generelt.

- Hvis dette kan bidra til at Norge kommer høyere på disse rangeringslistene, så vil det glede meg mye, sier han.

Ikke første gang

Olav Thon har tidligere opprettet flere stiftelser.

Den ene heter Olav Thons Stiftelse og har som formål å: «Stiftelsen er en privat ideell stiftelse med det formål å støtte Den Norske Turistforenings landsomfattende virksomhet til fremme av fjellvandringen i Norge og i den ånd som har preget Olav Thons interesse for, samt glede av, å ferdes i norske fjell».

En annen er Olav Thons Samfunnsnyttige Stiftelse. Den er en ideell samfunnsnyttig stiftelse som har som formål å gi økonomisk bistand til: «a/ Helsefremmende virksomhet, herunder medisinsk forskning. b/ Tiltak for utvikling og bedring av det fysiske miljø. c/ Barn- og ungdoms oppvekstsvilkår».

Vokste opp på gård

Olav Thon vokste opp på gården Søndre Thon i Ål i Hallingdal sammen med tre eldre søsken. Thon ville opprinnelig studere medisin, men da den andre verdenskrig brøt ut ville ikke foreldrene at han skulle reise utenlands. Isteden ble det pelsdyroppdrett hjemme på gården og kjøp og salg av skinn i Hallingdal.

For å selge skinn ble det etablert kontakt med pelshandlere i Oslo. To rødrevskinn som han solgte for 600 kroner, for å skaffe startkapital danner for øvrig hovedmotivet i Olav Thon Gruppens logo.

Thons karriere innen eiendomsutvikling begynte i Oslo i 1942. I 1950 kjøpte han Karl Johans gate 5–7, det som i dag er kjent som Arkaden, for 1,7 millioner kroner.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken