Gå til sidens hovedinnhold

- Det tror jeg ikke han bryr seg om

Gjestene stilte opp på middagen, til tross for den spesielle dagen.

GRAND HOTEL (Nettavisen NA24): Årstalen til sentralbanksjef Øystein Olsen er et av høydepunktene til makteliten i Norge.

Finansprofiler, politikere og andre mektige i Norge møter opp for å høre hva sentralbanksjefen har å si, og etterpå samles forsamlingen til en middag på Grand Hotel.

I år ble imidlertid talen avholdt på selveste «Valentine's Day», uten at det stoppet Øystein Olsen fra å holde talen.

- At det er valentinsdagen tror jeg ikke han bryr seg om, sier Kristen Skogen Lund smilende til Nettavisen NA24.

Lund lot heller ikke valentinsdagen stoppe henne, og avslører at hun ikke har fått valentinsgave.

- Nei, jeg har ikke det, men jeg har en veldig god mann, så jeg tror det skal gå bra, smiler hun.

-Alltid en fornøyelse
Finansminister Sigbjørn Johnsen forklarer at talen alltid faller på en fast torsdag i februar.

- Årstalen følger en fast kalender. Det er en fast torsdag i februar, noen ganger faller den på den ene datoen og noen ganger på den andre. Det er like fast i som Birkebeineren, sier Johnsen til Nettavisen NA24.

- Har du fått en valentinsgave, da?

- Nei, men jeg har fått en god hilsen fra kjerringa. Det får jeg hver dag, smiler finansministeren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Finansministeren syns uansett Øystein Olsen holdt en god tale.

- Jeg syns sentralbanksjefen, som alltid, holdt en god poengtert tale, uten unødvendig pålegg i språket. Det er alltid en fornøyelse å høre på han, sier Johnsen.

- Viktig med solide banker
I talen kritiserte Øystein Olsen grådige, norske banker. Sentralbanksjefen var også opptatt av at bankene skulle være solide.

- Han var tydelig på behovet for solide banker - kravene vil bli skjerpet. Det er veldig mye i tråd med det jeg selv har sagt. Solide banker er en sentral forutsetning for deg og meg, som låner penger til og fra banken, og økonomien totalt, sier Sigbjørn Johnsen.

- Alt i alt er det er viktig å ha solide banker hvis tidene skulle forandre seg, legger finansministeren til.

Han legger også til at man må sørge for å få økonomien i Europa i orden.

- Det er nok et pusterom i Europa nå, men den største jobben står igjen. Man må få ned ledigheten, få opp veksten og få ungdom i utdanning og arbeid, slik at det kan bygges framtidig arbeidskraft og produksjon, sier Johnsen.

- Må være oppmerksomme
Næringsminister Trond Giske mente også at Øystein Olsen dro fram viktige poenger.

- Hvis jeg skulle beskrive norsk økonomi sammenlignet med resten av verden, så er det nesten som eventyr. Sentralbanksjefen peker på det som kan være faresignal, og vi må være oppmerksomme på at det han sier, sier Giske.

Han var heller ikke nevneverdig opptatt av at talen ble holdt på «Valentine's Day».

- Det er ikke noe problem, sier Giske til Nettavisen NA24, og legger til at han ikke har fått valentinsgave.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Det hadde imidlertid Trygve Hegnar fått.

- Jeg har faktisk fått gave. Jeg fikk et marsipanhjerte, forteller han til Nettavisen NA24.

Hegnar er ikke like overdrevent positiv til talen, som de andre.

- Olsen overdriver ganske mye, men han mente nok at bankene burde være mer robuste og tjene mer penger, slik at de kan tåle motgang, sier Hegnar.

- Hans jobb er å være pedagog og mane folk til å være mer forsiktige. Det er ikke sikkert at økonomien er like god om tretti år, legger han til.

Refser bankene
For tredje året på rad var sentralbanksjef Øystein Olsen vert for Norges Banks årlige festmiddag.

Før de inviterte møtes på Grand Hotell hadde rentesjefen imidlertid noen budskap som han ville dele med forsamlingen. Og i år rettet han en pekefinger til bankene, som med begrunnelse i krav til ny egenkapital tjener mer på utlånsrentene høyere enn tidligere.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Altså at de ikke selv gir rentekutt til tross for at deres innlånskostnader har svekket seg.

- Bankenes utlånsrenter har holdt seg godt oppe det siste året, til tross for at innlånskostnadene har falt. Den økte marginen kan gjenspeile at bankene er i ferd med å bygge kapital. Norske husholdninger øker gjelden, men de har også solid vekst i sine inntekter. Slik den økonomiske situasjonen er nå, tåler husholdningene høyere rentemarginer i banksystemet, sier Olsen.

Men selv om sentralbanken på den ene siden ønsker mer solide banker refset Olsen bankene for å tappe egenkapitalen, ved å gi utbytter i milliardklassen.

- Samtidig må bankenes eiere også bidra. Det kan de gjøre ved å delta i kapitalutvidelser eller ved å godta at mindre av overskuddet deles ut som utbytte, sier Olsen.

Her kan du lese hele årstalen. NB PDF!

Olsen reagerer også på at bankenes eiere krever store overskudd i en tid der Norges Bank mener at de bør øke soliditeten.

- Samtidig som veksten i vår del av verden er svak og realrentene er lave, opererer fortsatt flere banker med høye avkastningsmål. Det kan lede til at risikoen som tas på kort sikt, blir for stor. Bankene og deres eiere bør i stedet slå seg til ro med at avkastningen på egenkapitalen vil bli lavere, men også tryggere, i årene fremover. Gevinsten for alle er et mer robust finansielt system, sier Olsen.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken