Gå til sidens hovedinnhold

- Det var en provokasjon, fabrikasjon og falsum

Aftenposten beklager «Nordic Fighter»-reportasjer.

Fredag 13. desember publiserte Aftenposten en video som viser en person som skyter fra et skip mot småbåter.

Avisen mente filmen var foreviget av et av mannskapene om bord på det norske tankskipet «Nordic Fighter», den 3. august 2011, og opplyste samtidig at åttebarnsfar Mohammed Ali Quanas (38) ble skutt og drept i samme område den aktuelle dagen.

I en seks siders reportasje lørdag og i flere oppfølgingssaker den påfølgende helgen ble det henvist til videoen.

Driftsselskapet V. Ships, selskapet som drifter «Nordic Fighter», uttalte til avisen at videoen ikke var fra «Nordic Fighter». Rederiet Nordic American Tanker Shipping, som eier båten, avviste at dette er en sak og viste til at selskapet ikke har noe utestående med noen.

- Videoen kan ikke stamme fra «Nordic Fighter»
Onsdag denne uken beklager Aftenposten videoen, og innrømmer at de har gjort en feil.

«Etter de opplysningene Aftenposten hadde på det tidspunktet, var filmen tatt opp av et av mannskapene om bord på tankskipet Nordic Fighter. Angivelig ble filmen tatt opp to timer før russiske marinesoldater løsnet ni skudd under det rederiet senere har beskrevet som et piratangrep.», står det i Aftenpostens artikkel.

«I ettertid har rederiet overfor Aftenposten lagt fram opplysninger som viser at videoen ikke kan stamme fra «Nordic Fighter». Aftenposten beklager at vi i flere artikler slo fast at videoen var tatt opp på «Nordic Fighter».», står det videre.

Styreformann og leder i rederiet Nordic American Tanker Shipping (NAT), Herbjørn Hansson, har selv registrert Aftenpostens beklagelse.

- Det var en provokasjon, fabrikasjon og falsum. Ut over det vil jeg ikke si noe, sier han Hansson til Nettavisen NA24.

Aftenpostens sjefredaktør har ikke besvart Nettavisen NA24s henvendelser torsdag.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken