Føler du deg slapp og ukonsentrert? Er huden gusten og grå, eller er magen oppblåst etter mye usunn mat? Da kan en rensekur være en god idé. Detox er i vinden, og spesielt nå på nyåret ønsker mange å starte et sunnere livsstil med en renvasket kropp.

Omdiskutert

Mens helsekostforhandlerne, og kostholdsentusiater snakker varmt om detox, er mange leger i tradisjonell medisin skeptiske. Etter hvert som tiden går samler det seg opp mye avfallsstoffer i kroppen, og ved å få ut disse stoffene skal du få bedre helse, økt velvære, og du vil gå ned i vekt. Skeptikerne mener imidlertid at kroppen renser seg godt nok uten en rensekur.

Mange kjendiser snakker imidlertid varmt om effekten av detox, deriblant Gwyneth Paltrow og norske Lillian Müller. Angelina Jolie tok i bruk en detox-diett for å gå ned i vekt før rollen som CIA-agent i filmen «Salt». Ifølge kollegene var hun imidlertid både slapp og svak mens hun gikk på dietten, men om hun fikk økt velvære i ettertid vites ikke.

En gang i året

Selv om detox ikke får full støtte av alle, er de vanlige kurene i alle fall ufarlige. Mødre som ammer, barn, folk med alvorlige kroniske sykdommer eller andre som er alvorlig syke må imidlertid ikke gjennomføre en slik kur.

En av forfatterne av bestselgeren «7-Day Detox Miracle», doktor i naturmedisin, og medisinsk leder for den kjente terapiklinikken Helios i USA, anbefaler å gjennomføre en rensekur en gang i året.

Slik fungerer det

Detoxing er en naturlig prosess i kroppen, men ved å gjennomføre en kur kan du forbedre prosessen, forklarer doktor i naturmedisin og medisinsk leder for den kjente terapiklinikken Helios i USA, Peter Bennett. Han har også vært med å skrive boka «7-Day Detox Miracle».

Å detoxe, betyr å rense kroppen for gift. I prosessen fjernes urenheter fra blodet i leveren, der giftstoffene samler seg opp for å brytes ned. Giftstoffene brytes også ned i nyrene, tarmen, lungene, lymfene og huden, og en detox-kur hjelper også til her.

LES OGSÅ: Maten som renser kroppen

En detox-kur kan hjelpe kroppens naturlige renselsesprosess gjennom å:

1) La organane få hvile gjennom faste

2) Stimulere leveren til å drive giftstoffene ut av kroppen

3) Bidra til å fjerne giftstoffer i tarmen, nyrene og huden

4) Øke blodsirkulasjonen

5) Gjenfylle kroppen med sunne næringsstoffer

Slik går du frem

Ifølge Bennett er bør du forberede deg på kuren i noen dager med å stoppe inntaket av giftstoffer. Kutt ut alkohol, kaffe, røyk, raffinert (hvitt) sukker og mettet fett, da alle disse fungerer som gifter og hindrer rensingen. Du bør også begrense bruken av husholdnignsvaskemidler, samt sjampo, deodoranter, tannkrem og andre produkter som er basert på kjemikalier, og heller bruke produker basert på naturlige ingredienser.

I tillegg bør du prøve å stresse ned. Stresshormoner gir deg adrenalinkicket du trenger for å vinne en konkurranse eller rekke en deadline, men i store mengder fører de til produksjon av giftstoffer som bremser renselsesprosessen i leveren. Yoga, meditasjon eller andre antistressteknikker kan hjelpe deg med å bli mer avslappet.

10 gode råd når du detoxer

1. Spis mye fiber, som du for eksempel finner i brun ris, frukt og grønnsaker. Når du detoxer bør du velge organiske produkter. Rødbeter, reddiker, artisjokker og kål er grønnsaker med spesielt rensende effekt. Det er også spirulina, klorella og sjøgress, som fåes kjøpt i pulverform i helsekostbutikker.

2. Rens og beskytt leveren ved å få i deg planter som borrer, tistler og løvetann. Du må selvfølgelig ikke plukke dem selv, disse finnes alle som kosttilskudd.

3. Ta c-vitamin som kosttilskudd. Det hjelper kroppen leveren med å fjerne giftstoffene

4. Drikk masse vann! Minst to liter om dagen.

5. Trekk pusten ekstra dypt noen ganger om dagen. Da sirkulerer oksygenet bedre gjennom kroppen.

6. Når du er stresset, prøv å tenke på positive og hyggelige ting.

7. Prøv hydroterapi hjemme. Dette er en gammel behandlingsform der man bruker vann som helbredelsesmiddel. Skru opp temperaturen på vannet så varmt du orker, og stå under dusjstrålen i fem minutter. Så skrur du av all varmen, og dusjer i iskaldt vann i 30 sekunder. Gjenta dette tre ganger, før du legger deg i sengen og slapper helt av i 30 minutter.

8. Ta badstu, og svett ut avfallsstoffer!

9. Skrubb kroppen mens du er tørr, eller ta et fotbad. Dette hjelper til å fjerne giftstoffer gjennom porene i huden.

10. Og aller viktigst - tren! For å sette systemet skikkelig i gang bør du være i fysisk aktivitet en time hver dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hvilken kur skal du velge?

Det finnes mange ulike kurer. En del legger opp til et sju dagers program, og dette er ifølge Bennett de aller beste, ettersom det tar litt tid å rense blodet. Hans eget program begynner med to dagers faste med bare inntak av væske, før du går over til en fem dagers diett som er laget med tanke på å gi fordøyelsessystemet hvile. Her kan du spise vanlig mat, som frukt og grønt, og ris, samt riskjeks og risbasert proteinpulver. Brokkoli, artisjokker, urter og bønner anbefales spesielt. I tillegg bør man ta kosttilskudd og være i fysisk aktivitet.

Linda Page, lege og forfatter av boka Detoxification, anbefaler en tre til sju dagers faste der du bare inntar juice av frukt og grønnsaker, i tillegg til vann.

Andre populære renselseskurer kan gå ut på:

- ferdige renseprodukter som du får kjøpt blant annet på helsekosten. Disse inneholder ofte fiber, vitaminer, urter og mineraler. Alle produktene på det norske markedet er trygge å bruke, og det følger med instruksjoner for hvordan du gjennomfører rensingen.

- å bare drikke vann en dag hver uke. Dette er en gammel rensemetode man finner i mange kulturer.