Gå til sidens hovedinnhold

Dette bør du sjekke på visning

Visningen er din eneste sjanse til å sjekke boligen du har lyst på. Her er 10 råd du ikke bør gå glipp av.

Den korte tiden du har på visning bør du bruke fornuftig. Det kan være lurt å ta med en fagmann eller en du kjenner som har greie på bygg, råder Huseiernes Landsforbund i siste nummer av medlemsbladet Hus og Bolig.

Vær spesielt nøye med å undersøke bad, kjeller og loft. Det er lov å spørre om detaljer. Prospektet, taksten og egenerklæringen på boligen bør leses nøye.

Dersom det er negative opplysninger, bør du sørge for å få sjekket disse grundig. Er du i tvil om betydningen av noe av det som står oppført, kan det være lurt å be om å få det forklart. Mottar du informasjon på visning som er avgjørende for ditt bud, så be om å få dette skriftlig.

Her er 10 gode råd:

1) Kjøkkenet

Se etter skjolder eller misfarging under oppvaskbenken. Det er gjerne her lekkasjer oppstår. Kan du kjenne mugglukt er det et dårlig tegn. Undersøk at rør og stoppekraner ser bra ut. Buler på gulvbelegg eller parkett tyder på lekkasje. Sjekk at alt er tett i tilknytning til oppvaskmaskinen.

2) Bad og våtrom

Spør om arbeidet på badet er utført av godkjent rørlegger, og om det foreligger papirer på dette. Sjekk også om det er gjort etter Våtromsnormen. God ventilasjon er viktig. Undersøk sluk, og forsikre deg om at det er riktig fall. Her kan du bruke en liten ball eller en klinkekule. Kjenn etter mugglukt. Bank på flisene - hul lyd kan tyde på at de er i ferd med å løsne, og at det kan være fuktskader.

3) Kjeller

Se etter saltutslag på muren dersom den ikke er malt, pusset eller kledd inne. Saltutslag er en klar indikasjon på dreneringsproblemer. Husk at god ventilasjon er viktig i en kjeller, så finn ut om den fungerer som den skal. Planlegger du å leie ut i kjelleren, må du i tillegg huske å undersøke om den er godkjent som boareal. Hvis selger opplyser at lokalene er godkjent, bør du be om å få det skriftlig, hvis det ikke allerede er oppgitt i salgsdokumentene.

4) Loft

Vær spesielt oppmerksom dersom rommet under loftet har downlights. Dette skaper ofte utettheter, og den varme luften vil da lettere kunne stige opp og gi fuktskader. Kjenn etter om det lukter rart. Undersøk materialer - se etter blærer, sveller eller misfarging. Som ellers i huset, bør du også her sjekke ventilasjonen. Har du mulighet, bør du i tillegg titte på taket utvendig og se om det virker i god stand.

5) Soverom og stue

I et dårlig ventilert soverom kan det lett oppstå fukt. Et voksent menneske utskiller 40g vann i timen. Det gir 600 til 800 gram i et dobbeltrom i løpet av en natt. Når det kondenserer mot en kald yttervegg, kan det oppstå soppvekst. Se spesielt bak møbler som er plassert mot ytterveggen. Undersøk også vinduene for å finne ut om det er kondens på dem. Gjør det samme i stua, og ta en ekstra titt i vinduskarmen etter spor av kondens som kan ha oppstått vinterstid. Sjekk stikkontakter og elektrisk opplegg for å se om eier har gjort mye selv.

6) Energi

Selv om oppvarming er en av de største utgiftene på en bolig, er det få som vurderer forventede energikostnader når de er på visning. Spør hvilke utgifter forrige eier har hatt til oppvarming. Kan du kun fyre med elektrisitet, eller finnes det andre oppvarmingsmuligheter? Et ildsted gir mye ekstra varme på kalde vinterdager. Finn ut om boligen er godt isolert.

7) Pipe og ildsteder

Se etter sprekkdannelser, utettheter og sotavleiringer. Skjolder kan tyde på kondensproblemer. Spør om det har blitt gjort noen form for rehabilitering på pipa, og få klarhet i når den sist ble inspisert og godkjent av en feier.

8) Elektrisk anlegg

Spør om arbeidet er utført av fagmann og få eventuell dokumentasjon på dette. Vær skeptisk til gamle anlegg med skrusikringer. Går sikringer ofte, kan det være tegn på at anlegget er overbelastet. Se etter løse ledninger og stikkontakter. Kjenn på sikringene. Er de varme er det også et tegn på for mye belastning. Er det varmt eller lukter svidd ved sikringsskapet er anlegget trolig klart for utskiftning. Se også etter løse stikkontakter og brunsvidde ledninger. Still spørsmålstegn ved ting som tyder på at eier har gjort koblinger på egenhånd.

9) Ute

Se etter misfarging, sprukken maling, avskalling og blæring. Undersøk takrenner, og forsikre deg om at vannet ledes bort fra grunnmuren. Se ekstra nøye på vinduene, og sjekk dem for råte og kondensering.

10) Tomta

Ikke overse tomta når du er på visning. Sjekk solforholdene. Sol på uteplassen er bra, men husk at på varme sommerdager bør boligen ha god solskjerming for å unngå at det blir for varmt innendørs. Undersøk om det er reguleringsplaner for området. Kanskje tar nye bygg sola eller utsikten din. Husk også at naboens planer for utbygging av sin tomt kan ha mye å si for deg. Trær, hekker og gjerder har satt mange gode naboforholdet på prøve. Skråner tomta mye, og det er helling mot veggen eller grunnmuren, kan det være fare for at det oppstår lekkasjer. Undersøk om tomta tilhører boligen, eller om det er snakk om en festetomt, der du betaler en fast årlig leiepris til eier. Er tomten i et sameie eller borettslag festet, kan det være planer om å kjøpe den ut. Det kan bety en økning i husleien.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen