Gå til sidens hovedinnhold

Dette er agurknyhetene

Nå kommer det mange rare saker i avisene. Hva er en agurknyhet?

Hver eneste sommer er den tydelig på forsidene til avisene, i nyhetssendingene på tv og radio, agurken. Kildene drar på ferie, det samme gjør journalistene og vikarene står igjen med beskjed om å skrive om grønnsakspriser og været.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- Uttrykket har opphav i at journalistene ble sendt til torvet for å skrive om grønnsakspriser. Det er jo slik at forvaltningen drar på ferie og da mister journalistene kildenettet. Samtidig tar journalistene også ferie, og det er ikke mange redaktører som vil sende vikarene på de tunge nyhetssakene sakene, forklarer høgskolelærer i journalistikk, Stig Nilsson, til NA24 Propaganda.

Late journalister
Nilsson har sågar laget et kompendie til sine studenter som går ut på å drepe agurktiden. Det har han basert på et tilsvarende hefte en fransk redaktør laget etter at journalistene hans unnskyldte seg med sesongen og at det dermed var vanskelig å finne saker. Neste dag slang han et hefte med tusen mulige saker som journalistene kunne ta fatt på.

- Jeg har alltid ment at agurktid ikke finnes, men er en dårlig unnskyldning for ikke gidde å tenke. I min tid som redaksjonssjef har jeg prediket til journalistene at de ikke skal kome og unnskylde seg med agurktid, da er man bare lat. Det er jo bare annen måte å se på virkeligheten på, så finner de sakene, sier Nilsson.

Agurktiden løper mer eller mindre parallellt med fellesferien. Det engelske navnet er kanskje bedre beskrivende på perioden; Silly Season.

Det leserne fortjener
Samtidig som at Nilsson er kritisk til «agurkjournalistikken» mener han at leserne mer eller mindre får de avisene de ønsker.

- Det kan hende at hodet til leserne trenger en pause fra all elendighet. Kanskje er sommeren det eneste hullet vi har igjen til avslapning. Vi velger jo ikke tung litteratur om sommeren for eksempel, sier han og legger til

- Vi sier at den og den avisen er så dårlig fordi det bare er underholdning i den, men vi får jo bare den avisen vi fortjener. Hvorfor er det slik at VG er landets største avis? Jo fordi vi kjøper det, det er jo enkelt resonnement.

Som et land hvor det er mørkt og kaldt store deler av året blir nordmenn mer opptatt av været om sommeren.

- Nordmenn er ekstremt opptatt av været, klart at avisene fylles med saker om været. For ikke å glemme «Her får du billig agurk».

Tomatpriser
Det finnes mange eksempler på saker i mediene som havner innunder kategorien agurk. Nilsson har et eksempel han liker å trekke frem.

- Jeg synes den beste var da Brita Blomquist i NRK en sommer ringte rundt til mange torghandlere i Norge og spurte hva tomatene kostet. Var prisen for høy skjelte hun dem ut, og det førte til at prisene gikk ned enkelte steder. Det var et tomatopprør som viser at agurksakene ikke bare er unyttige.

Medieovervåkningsselskapet Retriever ser i slutten av hver sommer på hva som ble årets agurksak for Norsk Samfunnsbarometer. I fjor var badetemperaturer som lå på toppen av Agurkindeksen, foran jordbær og flytevester. I 2005 var det flytevest som toppet listen.

Heller ikke i NA24 slipper du unna agurksakene, slik som NA24 Propagandas artikkel om tv-seingen når det er godt vær: Tallene stuper i sola. Det er det nok mange i bransjen som kaller en selvfølgelighet og en agurksak.