Lørdag møtte mer enn 1000 personer møtte fram til Fredens ring-markeringen ved den jødiske synagogen i Bergstien i Oslo.

Åtte muslimske ungdommer og venner tok initiativet, for å vise at mange står sammen i kampen mot jødehat og diskriminering av minoriteter.

«En solid dose taqqiya». Slik kommenterte Pegida-talsmann Max Hermansen Ringens fred-markeringen i Oslo lørdag på sin Facebook-side.

- Dette er bare lureri
Til Nettavisen sier Hermansen at han ikke tror jødehatet hos norske muslimer er borte.

Begrepet taqqiya, som Hermansen henviser til, er et omstridt begrep innen islam og et begrep som hyppig dukker opp i kritikken mot islam og muslimer. Noen vil si at taqqiya står for muslimers rett til å skjule sin tro hvis de lever i et samfunn der det å praktisere den troen er farlig for dem.

Under et døgn etter Hermansens statusoppdatering på Facebook, oppdaget han at hans antikvariat i Oslo var vandalisert av ukjente gjerningspersoner.

Max Hermansen sier rett ut til Nettavisen at han ikke tror på unge norske muslimers solidaritetserklæring overfor norske jøder.

Hermansen har blant annet merket seg medieomtalen rundt Ali Chishti, som under dialogmøte i 2009 holdt talen «Derfor hater jeg jøder og homofile», men som lørdag var en av dem som sto bak synagoge-markeringen. Chishti har tatt avstand fra sine uttalelser den gang. Til VG har han uttalt at han nå har et nyansert bilde og at han den gangen overdrev for å provosere.

- Hvis man går og ser på flere av de som sto bak initiativet til fredsringen og hva de har lagt ut på internett tidligere, så må det ha skjedd noe radikalt i livene deres. Dette er bare lureri, sier Hermansen.

- Du mener de unge muslimene som sto bak markeringen ikke fortjener noen honnør for sitt initiativ?

- Absolutt ikke.

Vil stenge moskeer til endring
Hermansen sier han mener «en meget stor andel av muslimene i Norge» står for kvinneundertrykkelse, forfølgelse av homofile og et sterkt jødehat.

Hermansen sier han selv er for religionsfrihet, men gjentar sitt budskap om at islam etter hans syn ikke er en religion, men en totalitær idelologi.

Selv vil han gå inn for å stenge alle norske moskeer inntil menighetene blant annet går inn for likeverd mellom kjønnene gjennom å åpne for å at kvinner og menn kan sitte sammen.

Internasjonal oppmerksomhet
Hajrah Arshad, Zeeshan Abdullah og rabbiner Michael Melchior holdt appeller fra trappa foran gudshuset til Det mosaiske trossamfunn mens andre holdt hverandre i hendene og dannet en menneskekjede.

- Vi er stolte og ydmyke. Dette gikk over all forventning. Det var fantastisk å se alle som møtte opp og deltok i markeringen, og dette kan også bli starten på noe, sa en av initiativtakerne, Hajrah Arshad (17), til Nettavisen.

Blogger Leif Knutsen skriver at han tok feil i sin spådom.

- Denne hendelsen får meg til å tenke på arbeidet til Emmanuel Levinas, en filosof som var opptatt av viktigheten av å se Den Andres ansikt. Det som skjedde lørdag kveld var et møte mellom ansikter som vanligvis unngår hverandre. Det var ikke det at de norske muslimene og de norske jødene møttes for å finne ut hva de var enige (eller uenige) om. Det var et møte der man så og gjenkjente menneskeligheten i hverandres ansikter.

Les resten av bloggen her

Markeringen ble også lagt merke til internasjonalt.

En rekke medier har viet plass til markeringen også i etterkant, blant dem The Wall Street Journal, The New York Times, USA Today, BuzzFeed, Al Jazeera, Huffington Post, L'Express, The Jerusalem Post, Elaph og New Strait Times.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED