Gå til sidens hovedinnhold

Dette er den grusomme måneden

Lehman-og finanskollapser har én ting til felles.

September er månedene alle de store kollapsene skjer i finansmarkedene. Etter at sommeren er over, alt for fort, og ferieminnene er i ferd med å svinne hen, våkner investorene til realitetene. Dette har gjort den måneden vi er inne i nå til den svarte børsmåneden.

Stor uro i finansmarkedene
De siste månedene har det vært stor uro i finansmarkedene. Gjeldstyngede land, som Hellas, Italia og Spania, fryktes å føre til euroens fall. I tillegg er den økonomiske veksten i USA nærmest fraværende.

På slutten av uken har også aksjemarkedene igjen fått juling. Neglebitende investorer så den FTSE-indeksen i London falle 4,7 prosent torsdag, noe som er det største fallet siden finanskrisen 2009. I Frankfurt var DAX-indeksen i Frannkfurt ned 3,3 prosent, mens det i Russland var nedgang på hele 7 prosent. Det svingte imidlertid voldsomt for flere av de lendende indeksene i Europa. Nettopp et tegn på nervøsiteten i finansmarkedene.

Dager med rød alarm
Kikker man i historiebøkene, over finansielle kriser, så bør investorene følge med de nærmeste dagene. Økonomisk historie viser at det ikke er en tilfeldighet at de store finanskrisene kommer i perioden slutten av august til midten av oktober. Under finansbransjens feriedager i juli kan markedet falle som følge av lav etterspørsel. Denne trenden kan lokke frem en negativ stemning, som forplanter seg utover høsten.

Kollapsen av investeringsbanken Lehman Brothers er et eksempel. Fallet til gigantbanken startet august 2008, da finansmarkedene oppdaget hvor mye den amerikanske banken hadde tapt på råtne boliglån. Presset fortsatte ut til midten av september, da Lehman måtte melde om konkursbehandling. Dette førte til et sjokkk på finanssystemene, som ennå ikke er løst.

Lehman-kollapsen har blitt sammenlignet med depresjonen i 1929, og det kjente Wall Street-krakket «Svarte tirsdagen». Fallet startet sent på sommeren i 1929, etter fall i huspriser og massivt salg av aksjer. Hysteriske aksjetradere solgte mer enn 16 millioner aksjer, og startet et krakk som raderte bort 26 milliarder dollar i aksjeverdier, noe som tilsvarer rundt 3.650 milliarder dollar i dag.

To år etterpå slet verden med ettervirkningene av Wall Street-krakket. I 1931 falt det sentrale europeiske banksystemet sammen, noe som førte til massive oppsigelser og en lang rekke nye rekrutter til Hitlers naziparti i Tyskland.

Den økonomiske historien har flere eksempler på den farlige finanshøsten, som det britene kaller «den svarte onsdagen». Her ble en pinlig britisk regjering presset til å trekke seg pundet ut av det europeiske pengesamarbeidet ERM, etter at britene ikke klarte å holde seg over de avtalte grensene. Den høyprofilerte finansmannen George Soros tjente 1 milliarder dollar på shortsalg av pundet.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken