GRØNLAND: - Jeg spaserer ofte gjennom Brugata på vei hjem fra jobb, og der ser jeg mye salg av sigaretter. I gata der jeg bor ser jeg også kartonger og røykpakker, som ikke er ekte vare. Det kan man se på pakkene, sier Pia Prestmo i Grønland beboerforening.

Hun har sett seg lei på det omfattende illegale sigarettsalget i nabolaget, og ber politiet ta grep om situasjonen.

- Dette er kanskje småkriminalitet, men det er jo vanligvis også et større bilde. Jeg tror ikke bakmennene bare dealer sigaretter. Tvert imot er dette en gruppe som prøver å skaffe seg penger på alle mulige illegale måter, sier Prestmo.

Les også: - Vi utviser, utviser og utviser. Men de kommer alltid tilbake

Ikke bare sigaretter som selges
dittOslo.no fortalte mandag at i området rundt Brugata og Storgata i Oslo foregår stor omsetning av illegale sigaretter. For en femitlapp kan man få tak i en pakke sigaretter - under halvparten av utsalgspris.

Også en rekke kiosker i hovedstaden selger illegale sigaretter.

- Det jeg selger, kjøper jeg av rumenere som smugler dem inn via Sverige, forteller en kioskeier til NA24.

Prestmo mener det utbredte salget sender dårlig signaler til nabolaget.

- Det er svært uheldig at slike illegale varer selges i sentrumsområder som er nabolaget for tusenvis av barn og unge. For det første vet man jo slett ikke hva slike sigarettpakker inneholder, og for det andre er det neppe noen alderskontroll på stedet, sier hun.

Mye av det illegale salget på Grønland har skjedd fra såkalte fritidsklubber. Fordi ordet «fritidsklubb» ikke er en vernet tittel, kan hvem som helst kalle sin gesjeft dette.

En rekke av fritidsklubbene på Grønland er noe ganske annet enn ungdomsklubber, som vanligvis bruker ordet.

Tvert imot er fritidsklubbene på Grønland forsamlingslokaler for voksne mennesker, ofte ulike etniske grupperinger, der politiet har avdekket utbredt salg av illegale varer, som piller, narkotika og sigaretter.

Les også: - Lave straffer og høye avgifter gjør Norge til et smuglerparadis

Se video av illegalt sigarettsalg her:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=KfGLfkrSJatAagD4xwn7qKt5EerLTsKU0YyvDkr1soOwHfvT8C32m-psNf205oP5ZdWEf2DVCm22Yn_F5s01PEoUelci5y6izP_gO3zskfV5zqLXOQsRqlRlUHs858QWAcZT7CgLrjw&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Video: Philip Morris

Les også: Her kjøper han sigaretter for femti kroner på gata i Oslo

- Et lovtomt rom
Beboerforeningen har nå sett seg lei på at dette omsettes i deres nabolag, og Prestmo mener sigarettsalget på gateplan bare er et symptom på hva som foregår i nærmiljøet.

- Når de får holde på å selge illegale varer på denne måten, så er det jo faktisk et lovtomt rom. Dette skjer midt på dagen, og det er vanlige folk som kjøper. Det sender et signal om at det er helt greit å gjøre dette. Om det er greit å selge illegale sigaretter, hvorfor skal det ikke da være greit å selge narkotika eller andre ulovlig ting, sier hun.

Nå ber beboerforeningen om at politiet tar grep.

- Dette er en del av et flerhodet uhyre. Politiet vet sikkert best hvor de bør legge trykket, men vi håper de kan prioritere åpenlys gatekriminalitet, sier Prestmo.

VIDEO: Her blir kioskeieren tatt på fersken:

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=T0gnQkVxmd5ZmFTLaIDfUwahSdy6jPLY-QlO1XSlP9Xot7p-GzHhwJ829Vifo2JrXEIH9mdbviwZXyQwXhxXdgYL2QsyzZfGM5nP4HHCCY0bh4BELTiqtZxw0WxXO1v84e2GH_L9_AI&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Les også: Massør skal ha ført hånden inn i kundens skjede

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED