Gå til sidens hovedinnhold

Dette er en høne

Bare spør Mattilsynet.

Ifølge Mattilsynets regelverk er det ingenting som tyder på at det er forskjell på pingviner og høner.

Ved Akvariet i Bergen er spenningen for tiden stor på grunn av fugleinfluensaen som er på vei i retning Norge. For Akvariet er dette et stort problem, fordi de ikke får lov til å vaksinere de åtte pingvinene sine for viruset.

- Vi er litt irriterte nå. Vi har lenge sett dette komme og har vært i dialog med dyreparker rundt om i Europa, og vaksinemyndighetene. Hele apparatet vårt står klart, og vi kunne vaksinert alle pingvinene allerede i oktober i fjor. Hadde vi bare fått tillatelse fra Mattilsynet, sier Kees Ekeli, direktør ved Akvariet i Bergen.

Høne eller pingvin
Europas største dyrepark, Artis Zoo, har forlengst vaksinert sine fjærkre. Her i Norge går pingvinene i Bergen og strutsene i Kristiansand dyrepark og venter på medisinen.

- I Norge er det generelt restriktivt med å vaksinere dyr. Her vil vi heller finne ut av sykdommen, eventuelt kurere den. Dette er en kinesisk sykdom, da er det naivt å tro at det er Norge som skal løse den, sier Ekeli og sukker oppgitt. Problemet for hans fugler er at de ifølge Mattilsynet ikke skiller seg fra høns, eller andre fjærkre i matproduksjonen.

- Våre åtte pingviner blir behandlet som 80.000 høner. Det er de samme reglene som gjelder hos Mattilsynet. De responderer som om vi driver med matproduksjon her, forteller Ekeli.

Tilbake i papirmølla
Allerede i slutten av oktober i fjor søkte Akvariet i Bergen om tillatelse til å vaksinere pingvinene sine. I forrige uke kom svaret, datert en måned tidligere, om at de ikke fikk lov.

- Jeg var i dialog med øverste innstanse hos Mattilsynet rundt dette avslaget, og det eneste vi kan gjøre er å påklage avgjørelse. Det har vi nå gjort, sier Ekeli og trekker på skuldrene.

- Føler du at dere ikke blir tatt seriøst? - Neida. Jeg føler at vi har vært så godt i forkant i denne saken, hadde de sagt ja, kunne fuglene vært vaksinert i løpet av åtte til 24 timer. Hele apparatet er klart. Vi får vaksinen gratis. Helt siden oktober har den stått klar til å bli flydd inn, forklarer Ekeli.

For sent
Dersom Akvariet i Bergen må vente i nye tre måneder på en ny avgjørelse fra Mattilsynet, kan det allerede være for sent. For om seks uker kommer trekkfuglene, og da er det stor sannsynlighet at fugleinfluensaen også kommer til Norge.

- Jeg tipper at det vil komme ett påbud om å flytte fuglene innendørs. Og så, etter at fuglene er flyttet, da kommer tillatelsen til å vaksinere. Jeg er redd at det er slik det vil gå, sier Ekeli og skuer ut gjennom kontorvinduet over plassen til pingvinenes habitat.

Dersom pingvinene flyttes fra Akvariet i Bergen vil dette få flere konsekvenser. Mest alvorlig er at hekkingen til pingvinene vil bli ødelagt, og dermed blir det ingen nye «Ponduser» eller «Pingrid Alexandraer» i år.

- De liker seg best der de er nå, hvor de får oppmerksomhet av publikum, og hvor de kan leke, avslutter Ekeli.

Ekeli har allerede nødløsningen klar - og har valgt ut et område på Øygarden

. Dit vil «Pingrid Alexandra» og de andre pingvinene bli flyttet i løpet av 24 timer etter at et påbud om å flytte dem innendørs er gitt.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken