Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Hanukkah

Snart går Hanukkah inn i sin siste dag, i jødenes 5764. år. Les alt om lysfesten her.

Hanukkah begynner på den 25.dagen i den hebraiske måneden «Kislev». Feiringen er en markering av en hendelse som skjedde for over 2300 år siden. I Judea var det en syrisk konge, Antiochus, som beordret det jødiske tempelet til å fjerne alle symboler som var jødiske, og tilby de greske gudene. En som stod i mot var Judah Maccabee. Han tok med sine fire brødre og bygget en hær som fikk navnet Maccabee (hammer). Etter tre års kamp klarte han å drive Syrerne ut av Israel og tok tilbake Tempelet.

Man startet så å rense Tempelet for jødiske symboler, og på den 25.dagen i den hebraiske måneden «Kislev» var man ferdig. Når de var ferdige tente de et lampen som skulle lyse evig, men de fant kun bittelitt olje for å tenne lampen. Normalt skulle lampen lyse under en dag, men det varte i hele åtte dager. Dermed feirer jødene Hanukkah i åtte hele dager.

De fleste jøder feirer Hanukkah hjemme hvor man dekorerer huset, gir hverandre gaver, har familie og venner på besøk, spiser spesiell mat og selvfølgelig har lys.

Les mer på nett:

Hanukkahs lover

Spørsmål og svar om hanukkah

Oppskrifter

Kommentarer til denne saken