Gå til sidens hovedinnhold

– Dette er ikke et krakk

Oslo Børs stuper - men ekspertene vegrer seg for å kalle det «krakk».

Hovedindeksen ved Oslo Børs er ned rundt 20 prosent hittil i år.

NA24 - din næringslivsavis

– Vi er urolige. Ikke fordi markedet har falt med 20 prosent, men fordi vi står i en situasjon som ligner på da det har falt med 40-50 prosent, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Les også:
Børsen ned i gjørma
- Nærmer seg et krakk

Rundt klokken 12 var børsen ned 5,66 prosent. Dersom nedgangen holder seg til stengetid, vil det bli det femte største børsfallet siden 1996.

Ifølge Andreassen opplever Oslo Børs slike fall hvert femte år. Selv om børsfallet investorene nå opplever skulle bli så dypt som 50 prosent, vil ikke sjeføkonomen kalle det et krakk.

Som et krakk
– Et krakk er noe mer alvorlig. Å kalle noe som skjer hvert femte år for et krakk, er et misbruk av ordet.

Hittil i år har Oslo Børs sett rødt ti ganger, mens kun tre handelsdager har endt med opptur.

Ifølge Andreassen kan noe så banalt som fraværet av dårlige nyheter gi markedet en korreksjon oppover igjen. Mandag faller aksjene for femte dag på rad.

– Det har vært et ganske loddrett fall. Det skyldes at det fortsatt er store problemer i finanssektoren og at disse er i ferd med å spre seg til realøkonomien i USA.

Sjefstrateg Kim Evjenth i Kaupthing forklarer dagens børsfall med generell frykt for hva som kan komme. Men noe krakk ser han ikke.

- Dagens fall kommer som følge av generell global frykt og Asia trekker Europa med seg ned. Det er vanskelig å si om børsen skal ytterligere ned i dag, men det er ikke usannsynlig at det flater litt ut nå, sier Kim Evjenth til NA24.

Han ønsker heller ikke å kalle børsuroen for et krakk.

- Krakk er noe for journalister. Men en kraftig korreksjon er det helt klart, sier han.

Heller ikke stjerneforvalter Kristian Falnes i Skagen Fondene tror Oslo Børs opplever et krakk.

- Jeg ser at flere tar det ordet i sin munn. Men jeg vil ikke kalle dette et krakk. Derimot oppleverer vi et kraftig fall. Når det er sagt registrerer jeg at en rekke selskaper nå er langt lavere vurdert enn hva forventet inntjening skulle tilsi. Det betyr at vi begynner å få en del billige aksjer der ute, sier Falnes til NA24.

Hva er et krakk?
– Det finnes ingen klar definisjon på et krakk, men jeg vil si at det er et stort og raskt fall i en finansiell størrelse som i betydelig grad skyldes negativ psykologi, sier professor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole.

Grytten er ekspert på økonomisk historie, og underviser blant annet i faget «Krakk og kriser».

– Er dette et krakk, Grytten?

– Jeg vil være forsiktig med å kalle det et krakk ennå, men vil ikke utelukke at det blir det. Hvis markedet faller 30 porsent på en måned, er jeg tilbøyelig til å si at det er et krakk.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken