(SIDE2): Å gjespe er kjent for å være svært uhøflig, men faktisk så er det kroppen som prøver desperat å holde deg våken, mener amerikanske forskere.

Psykologer som studerte 44 studenter konkluderer med at gjesping sender kald luft til hjernen. Dette hjelper deg til å være i beredskap, skriver BBCNews.

Studien
Lysten til å gjespe når andre gjør det, kan også være en mekanisme som hjelper en gruppe å være på vakt i tilfelle fare.

Den vanligste forklaringen på at folk gjesper er fordi de trenger oksygen. Men forskerne fra University of Albany i New York hevder deres erfaringer viser at økt eller lavere oksygen eller karbondioksydnivå i blodet ikke produserer slik reaksjon.

Deres resultater foreslår heller at det å trekke inn luft hjelper å kjøle ned hjerne slik at den arbeider mer effektivt.

Studien viste også at blant de 44 testpersonene som pustet gjennom nesen, istedenfor munnen, hadde mindre sannsynlighet for å gjespe da de så film av andre personer som gjespet.

Dette fordi neseborene sendte kaldt blod til hjernen, hevder de. Den samme effekten viste seg blant dem som holdt en kald pakke mot pannen, i motsetningen til dem som holdt en varm, som gjespet da de så video.

Vært glad noen gjesper
- Neste gang du forteller en historie og de som lytter gjesper, så er det ikke nødvendigvis fornærmende. Gjesping, en fysiologisk mekaniske designet for å beholde oppmerksomheten, kan vise seg å være et kompliment, sier en av personene bak studien.

LES MER OM HELSE,TRENING OG VELVÆRE HER.