Gå til sidens hovedinnhold

Dette er noe av det verste du kan gjøre

Kan løses ved hjelp av noe som alle har hjemme.

(Avisa Nordland)

I vintersesongen tørker veldig mange klærne sine inne, det er ikke lurt, ifølge Aleksander Jakobsen, som er ekspert på inneklima og daglig leder i selskapet Trygg Luft i Bodø.

– Når det blir mye fukt og kondens i et hus endrer hele huset karakter. Fukt i boligen er en stor bidragsyter til de store folkesykdommene astma og allergier, forklarer han.

an.no skrev i forrige uke at dugg på rutene kan forebygges med noen enkle små grep.

– Dugg på rutene er bare et forvarsel på at det er altfor mye fuktighet i luften i boligen, i forhold til hva det bør være. Vi ruster opp husene våre mer og mer for vinteren, uten å tenke på at vi skal bo i dem også. For å ikke utvikle disse sykdommene, må man sørge for at det er god utskifting av luften i boligen hele tiden.

Soverommet er inneklimaversting

Ifølge inneklimaeksperten er ikke sprenglufting, ved å åpne vinduer og dører, veien å gå.

– Det gjør at man ikke har god nok kontroll på den luften som slipper inn i boligen. Når man benytter seg av denne lufteformen kommer det mye støv og andre småpartikler inn i også, som man da går og puster inn hele dagen.

Jakobsen forklarer at et av de verste stedene å oppholde seg i en bolig er soverommet.

– På soverommet lagrer man veldig ofte klærne sine. Sengen er bygd opp med flere lag av tekstiler og skumgummi. Dette er ideell lagringsplasser for støvpartikler. Det er veldig ofte også kjølig der inne, noe som vil gjøre at luften avgir mer kondens enn i et varmt rom.

Skal vi tro inneklimaeksperten blir alle disse tingene ti ganger verre av å tørke klær inne.

– Når det først dugger på vinduene, dugger det på alle kalde flater overflater i boligen, selv om de ikke er synlig. Dugget kommer bare fram på overflater som holder temperaturer under 13 grader, forklarer han.

Luffuktighet

Inneklimaet i norske boliger holder rundt 20 grader og mellom 60 og 70 prosent relativ luftfuktighet.

Ifølge Astma- og Allergiforbundet vil det ved temperaturer under 21 grader være god grobunn for bakterier som muggsopp, på alle falter, hvis luftfuktigheten er på 70 prosent.

Astma- og Allergiforbundet anbefaler derfor at luftfuktigheten ikke overstiger 50 prosent i vinterhalvåret og 60 prosent i sommerhalvåret.

– 50 prosent av alle norske boliger er i risikosonen for fuktskader som vil kunne gi gode vekstforhold for muggsopp, det er et spesielt stort problem på kalde steder som soverom og i kjellere.

– Fuktigheten som ligger lagret i klesplaggene forsvinner ikke når klærne tørkes inne, den lagres i luften, og vil være med på gi grobunn for muggsopp. Det kan over tid føre til et helseskadelig inneklima, poengterer han.

Store temperaturforskjeller

Jan Vilhelm Bakke, er førsteamanuensis i miljømedisin ved NTNU og overlege i arbeidstilsynet, han er helt enig med Jakobsen om at fuktig luft om vinteren, som avgir kondens, kan være svært helseskadelig.

– Vi vet at et inneklima, med høy luftfuktighet som avgir kondens, vil kunne føre til en rekke plager. Man blir mindre motstandsdyktig til å kjempe mot infeksjoner i luftveiene for eksempel.

Førsteamanuensen sier at han ikke anbefaler å ha høyere relativ luftfuktighet enn 40 prosent i vinterhalvåret.

– Det er fordi det så lett blir kondensproblemer, når det er så høye forskjeller mellom ute- og innetemperatur i vinterhalvåret. Om sommeren ville jeg ikke satt noen grense, konkluderer han,

Bruk kjøkkenvifta

Det finnes heldigvis noen enkle grep man kan gjøre for å få bukt med problemet.

– Det billigste og enkleste man kan gjøre er å kjøpe seg en fuktmåler, som måler den relative luftfuktigheten inne, og bruke kjøkkenvifta til å skape et undertrykk i boligen for å få byttet ut luften. Personlig ville jeg hatt kjøkkenviften stående og gå hele døgnet, for å være sikker på at boligen ikke har for høy luftfuktighet.

– Om man har vifte på badet, burde denne også stå og gå hele tiden, for å få bukt med fuktigheten som produseres der.

Tørking av klær bør ikke skje i kalde rom, men varme, selv om man helst bør la klesvasken stå ute, også på vinterstid.

Avfukter

– Klær vil i kalde rom avgi mer kondens, fordi kald luft ikke klarer å holde på fuktigheten på samme måte som den varme luften gjør.

Et alternativ til kjøkkenvifte løsningen er å gå til innkjøp av en avfukter. Dette er helt klart den beste løsningen, men den koster også der etter.

– Det selges avfuktere som man kan styre inneklimaet med. Disse varier veldig i pris, og fås kjøpt hos spesialforhandlere fra rundt 5 000 kroner til over 150 0000 kroner, forklarer han.

Artikkelen ble første gang publisert på an.no 29.januar 2014.

Kommentarer til denne saken