Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er Norges eneste storby

Vi er over dobbelt så store som nummer to.

OSLO: Det er under 300.000 borgere i Bergen. Når vi kommer trekkende med våre drøyt 630.000 blir det liksom ikke mulig for Bergen å konkurrere med oss.

Her finner du første del av «100 grunner til å elske Oslo»: - Selvsagt skal Norge styres fra Oslo

Oslo er Norges eneste storby, og det elsker vi.

- Peneste mennesker
Og det er storbyen som gjerne trekker folk til seg. En av dem er blogger Sophie Elise Isachsen, som forteller til dittOslo.no at det er her hun føler at hun kan være seg selv. Hun mener også at det er i Oslo menneskene kler seg best og at det er her det er lov å være selv.

- Det er i Oslo de peneste menneskene bor, sier hun.

Mulighetenes by
I følge Wikipedia er muligheter og multikulturalisme viktige egenskaper ved en storby. Den slags har man i aller høyeste grad i vår fagre hovedstad - det er tross alt en grunn til at folk helst vil bo her.

- Oslo har jo alltid vært en magnet for alle som ikke passer inn i andre deler av Trangvik. For etniske og seksuell minoriteter er jo Oslo et paradis, sa Erling Fossen til dittOslo.no tidligere denne uka, i forbindelse med artikkelserien 100 grunner til å elske Oslo .

Arbeidsmarkedet er større, kulturlivet en mastodont, utelivet like levende en mandag, som en lørdag, og med butikker, parker, bysentrum og arkitektur, som kan gjøre hvem som helst misunnelige.

Vi elsker at vi bor i en metropol, som lever og utvikler seg videre, hver eneste dag.

Sjekk ti nye grunner til at vi elsker Oslo under!

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!

BAKGRUNN: Vi kårer «100 grunner til å elske Oslo»


20. Trikken

- Da jeg var liten gledet jeg meg til å besøke farmor og farfar i Oslo. For det eneste jeg ville var å kjøre med trikken, det var det beste jeg visste.

Minnene over kan nok flere kjenne seg igjen i. Det er noen år siden setningen over ble sagt, men det er så fint sagt, og vi kjenner oss fortsatt godt igjen. En tur med blåtrikken er en sightseeing gjennom Oslos gater. Verken bane eller buss kan måle seg med trikken. Skyv bort hverdagen, og nyt byen, enten det er på Frogner, Torshov, Løkka eller midt i sentrum. Vi elsker å kjøre trikk, og så er det jo ganske fint å tenke på at man er miljøvennlig samtidig.

19. Jacobs på Holtet

Jacob's på Holtet er en institusjon for matinteresserte i Oslo. Butikken ble startet i mars 1933, og har siden levert ferskvarer av ypperste kvalitet til både nærmiljø og byen for øvrig. Her får du fisk- og skalldyr, kjøtt, grønt og ost fra ferskvaredisk, i tillegg til et enormt antall råvarer du ikke får andre steder. De produserer også et eget merke, og Jacobs driver også catering, om du ønsker maten levert hjem.

18. Freddy Larssens frisørsalong

I 1971 åpnet Freddy Larssen dørene til herrefrisørsalongen i Grønlandsleiret. Her har han klippet herremenn i alle aldre, og han holder det fortsatt gående, 43 år senere! Vi synes det er kjempekult at stedet og mannen fortsatter holder koken, i en verden der frisørsalonger er big business, og er overtatt av de store kjedene. Her er det ingen timebestilling, det er bare å dukke opp, og håpe at Freddy har tid til å trimme manken. Mange har sittet i frisørstolen her, alt fra fattige studenter til Ari Behn.

17. Gatekunst

Selv en regntung og trist dag kan lyses opp. Og det gjør gatekunsten! Det er fem lovlige graffitivegger i Oslo, og for vår del kunne det godt blitt flere av dem. Den eldste kjente taggen i Oslo er laget av motstandsbevegelsen under andre verdenskrig, i følge Oslo Museum. Det var likevel noen år senere, på 1980-tallet, at gatekunsten gjorde sitt inntog. Og hvem har vel ikke humret over den legendariske «sædfuck»-taggen på Bøler?

Nå skal det sies at vi ikke er blodfans av formålsløs tagging på annen manns eiendom, men at vi digger de store veggmaleriene, graffitiene og gatekunsten i bybildet. Symbolikken på en levende by, blir så tydelig når gatekunsten fornyes og endres. På bildet ser dere et av bildene til serietegneren Jason, på et hus i Kolstadgata på Tøyen.

16. Ekebergparken

Oslo-folk elsker byen sin, men innimellom må vi rope litt høyt når noen foreslår å endre den. Sånn var det også da Christian Ringnes etablerte skulpturpark i Ekebergskogen. Men da parken var klar, ble det også klart at dette er en fantastisk folkepark, som har gitt byen vår et nytt, etterlengtet friområde - tilgjengelig for alle. Her er blant annet to restauranter, Ekebergrestauranten og Karlsborg spiseforretning, skog og natur, skulpurer og kultur. Her får du dyp skog, fantastisk utsikt, nesten uberørte stier og opparbeidet turvei, i tillegg til de mange fantastiske skulpturene. Vi liker det!

15. Olaf Ryes plass

Oslo har mange plasser, og en av de kanskje aller mest levende er Olaf Ryes plass i hjertet av Grünerløkka. I tillegg til å være en grønn lunge, er dette åsted for diverse markedsdager, valgkamper og arrangementer. Det er innimellom tivoli her, det er et hjørne der byens løse fugler trives aller best, og rundt hele parken er det yrende uteliv og shopping. Variert sådan, her får du blant annet sybutikk, t-skjorte-butikk, interiørdesign og en egen cigarbutikk, og om du vil spise kan du nyte pizza, kaffe, burger, fisk, kjøtt, vin, øl eller kanskje en pulled pork fra Løkkas eget eldhus? Olaf Ryes plass blir aldri kjedelig!

14. Bruktmarkedet i Birkelunden

Vi er veldig glad i å shoppe, men hvem trenger butikker i regulert åpningstid? Hver søndag er det bruktmarked i Birkelunden, der du får kjøpt brukskunst, interiør, klær, bøker og møbler. Ymse kvalitet og likeså pris er det, men tar du deg god tid kan du finne noen skikkelige fine skatter her. Og så er det jo riktig så miljøvennlig å kjøpe brukt, da!

13. Olsen på Bryn

Olsen på Bryn er like brunt som det er legendarisk. Her er det stadig vekk konserter, blant annet spilte 1980-heltene i TNT her for noen måneder tilbake. Kjøkken og bar med alle rettigheter er det selvfølgelig, og det varmer hjertet vårt at et sted som Olsen har fulle hus til stadighet, selv om det ligger et lite stykke unna sentrum. Alle bydeler burde ha en Olsen på Bryn!

12. Norwegian Wood

Oslo er Norges overlegent beste festivalby, og Norwegian Wood er en av våre favoritter. Festivalen er ikke av de største i omfang, men noen av verdens største artister har stått på scenen her, og festivalledelsen er ikke redd for å booke litt annerledes enn mange andre festivaler. Rod Stewart har headlinet her, det samme har Kent, Arcade Fire, Madrugada, Ringo Starr, Nick Cave og Tom Petty. For å nevne noen. Det naturlige amfiet gjør det til en perfekt konsertscene, og dette er virkelig festivalen for å se - ikke bli sett. Herlig uprentensiøs stemning, fullstappet av musikkinteressert mennesker i alle aldre.

11. Norges eneste storby

Ingen over, ingen ved siden og langt ned til neste. Oslo er en storby av internasjonalt kaliber, og for hver eneste nye bygning, nyåpning og restaurering øker statusen som storby. Vi elsker at det er mulig å gjemme seg bort, være fullstendig anonym, samtidig som det bor nesten 650.000 mennesker her, som man kan bli kjent med hvis man vil. Med sine 15 bydeler har Oslo en enorm variasjon, og en rekke sentrumsområder, der følelsen av å være en metropol i aller høyeste grad er gjenkjennelig.

ENIG? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET UNDER, ELLER BRUK #100OSLO I SOSIALE MEDIER!


Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken