DÆLENENGA: Og det er Oslo-folk selv som skal være både kokker og servitører for våre venner biene og humlene.
For på tross av at du kanskje er av dem som slår vilt rundt deg når et summende insekt flyr i din retning, anbefaler klima- og miljøminister Tine Sundtoft, at du nå heller setter fram en blomstrende plante.
- Vi må begynne å se på biene og humlene som våre venner og ikke våre fiender. Vi vet at 75 prosent av plantesortene vi trenger til å dyrke mat er avhengig av biene og humlenes innsats. Vi vet også at de er på retur over hele verden, så derfor må vi ta vare på dem, sier Sundtoft til dittOslo.no.
Les også: Piggdekkavgiften i Oslo kan bli dyrere
Dropp busker - dyrk blomster
Anledningen er åpningen av det som har fått navnet Pollinatorpassasjen, og som er en sammenhengende passasje fra Sognsvann i vest til Nøklevann i øst, med matstasjoner og hvileplasser for pollinerende innsekter - altså humler og bier.
Og matstasjoner og hvile er rett og slett blomstrende planter, som den på taket av en bygård på Dælenenga, der lanseringen fant sted. Her har beboerne laget sine egne små hageflekker med gress, blomster og trær - midt i Oslo sentrum.
- Vi ser at det veldig mange steder er mye busker og grønt gress, men lite blomstrende planter. Da får bier og humler dårlige kår, så derfor har vi nå laget en passasje med sammenhengende hager fra vår til høst, forteller Tonje Waaktaar Gamst i Hageselskapet.
Les også: Andreas Viestad: - Fedme er kostbart, løsningene er billige
Landbruket tilbake i Oslo
Sammen med birøkterlaget ByBi og Miljødirektoratet står de bak Pollinatorpassasjen, som skal sørge for å ta jordbruket tilbake til Oslo sentrum - om enn i liten skala.
- Dette er kjempespennende! Landbruket var jo i Oslo sentrum for 100-150 år siden. Så har det vært ute i mange år, og nå kommer det tilbake igjen. Kanskje i litt mindre skala enn den gangen, men dette er veldig bra, sier miljøvernminister Sundtoft, som mener Oslo-folk er langt grønnere enn det kritikerne vil ha det til.
- Jeg tror dette er et uttrykk for at selv om folk vil bo midt i byen, så vil de også ta vare på naturen, sier hun.
Les også: Dette huset ble solgt nesten fire millioner over takst
Sørg for bier i balkongkassa
Og det er på høy tid. Flere humlearter står allerede i faresonen, og færre blomstrende planter i bysentra vil rett og slett være den visse død for både humler og bier. De orker bare å fly 250 meter før de trenger en pust i bakken og litt mat, og nå ber statsråden folket om å bidra.
- Det er de små tiltakene som betyr noe, og veldig mange har jo en balkongkasse. Da kan man for eksempel sjekke prosjektet Summende hager eller Hageselskapet for hvilke planter humlene og biene trives ekstra godt i, og som man kan ha i denne balkongkassa, sier hun.
Les også: - Tafatt forsøk på å ruste opp Vaterland
Ingen biesvermer
Og du trenger slettes ikke frykte store svermer med bier opp på balkongen, men kanskje en og annen sulten svermer, som med jevne mellomrom vil dukke opp.
- Nei, det kommer nok ikke svermer, men det kan bli litt flere bier og humler. Og så kan man jo samtidig huske på at man er med på en dugnad for å ta vare på disse viktige dyrene, sier Gamst.
Og Pollinatorpassasjen kommer selvsagt også i en digital utgave, der alle som deltar selv kan laste opp bilder og beskrivelser av prosjektene sine, og man kan se hvor andre prosjekter holder til.