Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er pyton

Mediebransjen reagerer på Stoltenberg og Støres ansettelsespåvirkning.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Søndag ble det kjent at statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre forsøkte å få ansatt sin kandidat som konsernsjef i A-pressen. Det imponerer ikke mediebransjen.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

- Dette er pyton, sier Kåre Valebrokk som skrev en kronikk om temaet i Aftenposten. - Selv om de skulle vært valgt i styret, og selv det er en tvilsom affære, sier han til NA24 Propaganda.

Les også: Sjokkert over Jens

- Trøblete når staten eier medier
De to fremstående politikerne hevder i Aftenposten at de ikke forsøkte å presse inn sin kandidat Jan Erik Larsen i lederstillingen i A-pressen. Derimot stilte de to som referanser for Larsen.

Hos A-pressens «hovedkonkurrent» Edda Media er de ikke spesielt overrasket over at dette har funnet sted.

- De er jo indirekte eiere gjennom Telenor. Og det er jo trøblete når staten eier medier, sier Edda Media-sjef Jan Moberg til NA24 Propaganda.

Moberg viser til statens eierandel i Telenor som igjen eier 44 prosent A-pressen. Det skal være tidligere sjef for Telenor Broadcast, Stig Eide Sivertsen, som har lekket opplysningen om møtet mellom han selv, Stoltenberg, Støre og styreleder i A-pressen Knut Brundtland til avisen. Det har fått Jan Erik Larsen til å gå ut i avisen han er redaktør for, Tidens Krav.

Les også: Slakter tidligere Telenor-sjef

- Trekker ansattes innflytelse i tvil
Leder i Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen reagerer sterkt på at Stoltenberg og Støre har involvert seg i prosessen.

- Jeg synes det er spesielt alvorlig at en statsminister og en utenriksminister trekkes direkte inn i en viktig ansettelse i et av de store mediekonsernene. Da LO-leder Roar Flåthen i sin tid gikk ut og engasjerte seg for en av kandidatene, vakte det sterke reaksjoner blant de ansatte, men han er tross alt en av eierne. Det er mye verre at landets regjering engasjerer seg, sier hun til Journalisten.

Floberghagen viser til at det ble nedsatt ett eget ansettelsesutvalg blant de ansatte i konsernet, og at ved at de to politikerne har involvert seg på denne måten trekker innflytelsen til de ansatte i tvil.

- Gutteklubben Grei
Administrerende direktør og hodejeger Henrik Sandberg i Mediarekruttering sier det er uvanlig at rekrutteringsrådgiveren ikke deltar i slike referansesamtaler som Stoltenberg og Støre hadde med to av medlemmene i ansettelseskomiteen.

- Det vanligste er at rådgiveren er med i alle slike samtaler. Her virker det som om «gutteklubben Grei» som har fått lov til å herske litt fritt. En slik behandling gjør ikke nødvendigvis at man får den beste faglige ansettelsen, men kanskje den beste politiske, sier Sandberg.

Han mener det er stadig flere som vil ha et ord med i laget, jo høyere opp i næringskjeden man kommer.

- På dette nivået så blir det alltid et spørsmål om hva den enkelte kandidaten kan hjelpe bedriften med i form av nettverk, innflytelse og «venner». Noe av det skal man lytte til, mens det er viktig å ikke glemme å se på hvilke kvalifikasjoner kandidaten faktisk besitter, sier Sandberg.

- Mye hemmelighold
Medieviter Johan Roppen ved Høgskolen i Volda sier det mest spesielle ved denne rekrutteringsprosessen er at detaljene har kommet ut.

- Dette skjer først og fremst bak lukkede dører, og det er sjeldent at man får et så tydelig innblikk i hva som har foregått som her. Det er som oftest mye hemmelighold rundt profilerte mediejobber, enten det er på lokalt eller sentralt plan. Men det er ikke spesielt for A-pressen at det er mange som prøver å påvirke i slike prosesser, sier Roppen.

Generalsekretær i norsk redaktørforening Nils E. Øy mener likevel ikke A-pressen er noe «verstingeksempel» med hensyn til forsøk på påvirkning.

- Det er utvilsomt litt spesielt når statsministeren og utenriksministeren engasjerer seg i en slik sak. Men en skal også huske på at de er aktører i en bevegelse hvor det er kjent at det er en tradisjon for slike samtaler på bakrommet. Jeg vil tro at det foregår på samme måte også i privateide konserner. Det har vi i liten grad innsyn i, men det er ikke noen grunn til å tro at det står så mye bedre til i andre selskaper, sier Øy til NA24 Propaganda.

Administrerende direktør Arvid Sand i Mediebedriftenes Landsforening mener det er normalt at det er flere som ønsker å påvirke i forbindelse med sjefsansettelser.

- Jeg har aldri hørt om at det har vært noe problem i våre medlemsbedrifter at det har vært noe politisk overstyring. Det er styrene i hvert enkelt selskap som er ansvarlig for ansettelsene, sier Sand til NA24 Propaganda.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua