(Side2:) De første brystforstørrelsene ble gjort allerede i 1895 i Tyskland og den mest vanlige måten å gjøre det på var å bruke tagl/forskjellige typer av parafin og på 50-tallet plastikksvamper.

Etter andre verdenskrig begynte man å bruke silikon for å øke bryststørrelsen, noe som var vanligst fram til midten av 90-tallet. I USA og Canada har saltvannsimplanter tatt over de siste 15 årene, og leger i de to landene må nå søke om å få bruke den vanligste typen av silikon. I Norge finnes det ikke slike regler og de fleste norske plastiske kirurger vil hevde at den moderne formen for silikonimplanter ikke gir komplikasjoner som er verre enn saltvannsproteser.


Norske jenter vil ha silikonpupper

I Norge er det utvilsomt brystforstørrelse som er den mest vanlige formen for plastisk kirurgi. En amerikansk undersøkelse kan kanskje avsløre grunnen. Blant annet hevdet kvinnene som hadde gjennomført brystforstørrelse at de fikk lettere orgasme. Nå skal det nevnes at undersøkelsen er gjennomført av plastiske kirurger og ble publisert i deres eget magasin: Aesthetic Surgery Journal.

LES FLERE HELSESAKER HER

Les diskusjon på Veggavisen om det å ha silikonbryster her
Les også:- Derfor opererte vi puppene


Slik gjøres det
For å få silikonbryster blir man lokalbedøvd eller får full narkose. Man har på forhånd valgt runde eller anatomiske proteser og størrelsen på disse. Vanligvis gjøres dette ved at man får prøve proteser inne i BH'n.

Debatt: Er silikonbryster sexy eller vulgært?

Protesene kan legges inn via et snitt i nedkant av brystvorten, under brystet eller fra armhulen. De aller fleste legger inn protesene under brystet. Når protesene er plassert, basert på musklene - under musklene eller under kjertelen i brystet (Det sistnevnte passer best for de som er mest aktive), så sys huden igjen med sting som går bort av seg selv. En stram bandasje og kirurgisk tape må brukes i 4 dager.

Etter operasjonen vil brystene kjennes svært stramme og det vil ta fire til fem uker får de får en naturlig fasong. Kirurger anbefaler å bruke en sports-BH i en og en halv måned etter operasjonen. Nedsatt følelse i huden over brystene kan vedvare i inntil i ett år, og brystvortene kan få nedsatt følelse. Det anbefales også å være rolig de første ukene etter operasjonen.Problemer

Kirurgene selv påpeker at man en sjeldent gang kan få infeksjon ved operasjonen, blødning kan forekomme hos de som har lagt protesen under muskelen. Den kanskje største komplikasjonen er kapseldannelse. Dette er kroppens forsvarsmekanisme mot fremmedlegemet som en brystimplant er. Alvorlige typer må opereres bort.

Av andre komplikasjoner har flere kvinner opplevd at brystene har sprukket, spesielt eldre typer av silikonbryster. Saltvannsimplantene blir raskt borte (saltvannet tas opp av kroppen), men det er kvinner som har opplevd store ubehag ved at silikonet har lekket ut i kroppen.

Debatt: Gutter diskuterer silikonbryster
Les også:10 vanlige silikonspørsmål
Les også:Må nekte ungpiker silikon

For store bryster kan også gjøre at kroppen ikke klarer å tilpasse seg den nye vekten og at man har en stramming i huden som stadig verker. Den kanskje mest kjente norske personen som offentlig har sagt at dette har vært et problem er Aylar Lie. Den svenske realitystjernen Natacha Peyre har også opplevd de samme problemene.

Kilder: American Aestichs Journal, Fornebuklinikken, plastiskkirurgi.no, Encyclopedia Britannica, Health.com