Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er veldig kostbart

Elektro-bransjen fortviler over Høyesteretts mobilgaranti.

Av Maria SivertsenHøyesterett klubber fast at mobilen er ment å vare lengre enn to år, slik at rekklamasjonsfristen må utvides til fem år. Eksakt hvor lenge en mobiltelfonen egentlig er ment å vare, kommer det derimot ikke frem av dommen.Dette får stiftelsen Elektonikkbransjen til å rase.- Hvordan skal vi vite hvor lenge man kan reklamere på mobilen da? 3,5 år? Fire år? Spør Høyesterett om det, fortviler informasjonssjef Erik Andersen.Han har ikke rukket å lese igjennom hele dommen enda, men sier han vil gå den ettertrykkelig i sømmene.- Det verste er at vi ikke kan gjøre noe med Høyesterettsavgjørelsen, sukker han.LES MER:

Skal vare i fem år

Best sikret i Europa

Norge har nå Europas lengste reklamasjonsfrist på mobiler i hele Europa.- Dette er veldig kostbart, sier han, uten at han vil spekulere i om mobilprisene vil øke som følge av dommen.Han sier likevel at Norge risikerer å skille seg ut som en land der det er dyrere å håndtere og importere mobiltelefoner.Det var stiftelsen Elektronikkbrasnjen som anket dommen fra tingretten i fjor, og som i dag altså går på et nytt nederlag i Høyesterett. På den andre siden sitter det noen fornøyde «vinnere»:- Vi er glade for at den kampen vi har tatt på vegne av mobilbrukere har gitt oss dette resultatet. Saken viser at det ikke er nok å ha rett, man må også få rett, sier advokat Silje N. Andersen i Helpforsikring, i en pressemelding.På klagetoppen

Ifølge «Mobilvettreglene», elektronikkbransjens eget skriv som skal følge med nye mobiltelefoner, opplyses det at telefoners normale levetid er tre til fire år.Som i tingretten, var nettopp dette et viktig argument for at også reklamasjonsfristen må være lengre enn den vanlige fristen på to år. Høyesterett slår nemlig fast at mobilen er ment å vare vesentlig lenger enn dette, og da er reklamasjonsfristen ifølge loven fem år.Dette mener Help er gode nyheter for landets 3,4 millioner mobilbrukerere.I flere år har mobiltelefoner vært på klagetoppen, og i fjor fikk Forbrukerrådet mer enn 6.000 henvendelser vedrørende mobiltelefoner.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene