(SIDE2): Det er strengt tatt bare november, men mange av gatene i Oslo sentrum er allerede julepyntet med lys, butikkene byr på pepperkaker og julebrus og mange av oss skal på våre første julebord allerede.

For noen er førjulstiden den aller hyggeligste, og alle har vi noen tradisjoner eller gjøremål som gir oss en smak av jul.

HVA GIR DEG JULESTEMNING? Del gjerne dine tips i kommentarfeltet!

Andre jakter kanskje på julestemningen som har latt vente på seg etter at man ble voksen?

Her er Side2-redaksjonens tips til god julestemning og fine førjulstradisjoner:

Venninnekveld i julegenser

- Venninnegjengen i London lagde alltid julemiddag sammen rundt den 15. desember og drakk masse gløgg – alle iført «Christmas jumpers». Det var utrolig koselig, også fant vi liksom roen litt sammen før jul. Vi gjorde det i stedet for å gi hverandre gaver.

Filmdate og pinnekjøtt

- Vi spiser mye pinnekjøtt – så fort det er i butikk. Kom i oktober i år, og vi har spist det fire ganger allerede.

- Vi har alltid en «A Christmas Carol» - date (den med Jim Carrey). Vi så filmen da den kom på kino for noen år siden, nyforelska og glade. Og da vi gikk hjem på kvelden begynte det å snø, det var skikkelig, skikkelig, skikkelig hyggelig. Siden da har vi sett den hvert år, men nå i sofaen – vi tenner i peisen, åpner en god flaske rødvin og kryper under ullpledd. I år skal vi vekke datteren vår, jeg er for å skli ut på rutiner for noe spesielt, så skal hun få bli med på tradisjonen.

- Café på lillejulaften. Hvert år da jeg var liten tok tanten min meg med på cafe på lillejulaften. Det var utrolig koselig. Vi spiste kake, drakk kakao og gikk i byen og kikket på julestemningen. Da jeg ble tenåring, og alle voksne var ut, ble tradisjonen brutt. Men i år skal min mamma ta den opp igjen, og ta med datteren min på bytur og café. Det er fint.

Gløgg og pepperkaker

- For meg handler førjulsstemning om noe veldig «low key». Som at vi hver førjul baker pepperkaker med min mor og da drikker vi gløgg og hygger oss. Vi kjøper deigen som vi synes smaker best og setter av ettermiddagen eller formiddagen. Koselig for alle.

Snøkuler og mandariner

- Å bake eller pynte de aller første pepperkakene, mens man hører på julemusikk og har tent stearinlys i hele kåken. Helst med mandariner på bordet, og snøkuler i vinduskarmen. Det er koselig det! Førjulstiden er superkoselig dersom man har god tid og mulighet til å kose seg med å ha juleverksted, gå på en konsert, ha et lite julebord med en venninne eller glede seg til fri i jula.

- Jeg merker at jeg må «framprovosere» julestemningen litt mer nå enn før, men julemusikk gir alltid stemning, og jeg må høre Wham med «Last Christmas» i hvert fall en gang i løpet av jula. Og helst bør du jo se den fantastiske videoen også!

- Når det nærmer seg jul for alvor er det lukten av mandariner med nellikspiker, grantre i stua, englespill og synet av den gamle julenissesekken, som jeg har hatt i alle år, som setter prikken over i-en for min julestemning.

Musikk og julefortellinger

- Musikk får meg i julestemning og aller mest Let it snow, let it snow, let it snow i Ella Fitzgeralds versjon.

- Å lese Prøysen for sønnen min på seks. Den fineste julefortellingen i verden er «Julegava hass Simen»

- Lukta av mandariner!

Lys i mørket og la humla suse

- Være seg stearinlys i leiligheten om kvelden, gatelykter med snøen som faller, lyspynt i butikker og i gatene eller juletrelys på verandaen.Lys i mørket gir fin julestemning.

- En tradisjon vi har er å gå på café og drikke varm sjokolade med søstre og venninner. Noen er stressa på grunn av julegaver, andre på grunn av mat som må ordnes, andre på grunn av de ennå ikke har funnet rette kjolen - alle på grunn av tidsmangel. Uansett er det hyggelig å sitte å prate og la humla suse litt sammen.

Pakkekalender selv om jeg er 28 år

- Det som gir meg julestemning er når man tenner julelysene, slik som julestjernene i vinduskarmen og adventsstaker.

- Julesanger som «Let it snow» og «Driving home for christmas» er også sikre tegn på at jula nærmer seg.

- En annen ting er pakkekalender. Jeg er 28 år og min bror er 32, og likevel så lager mamma kalender med adventspakker til oss – det er så koselig!

Snekker Andersen og brev fra julenissen

- Når det endelig er «lov» å synge julesanger, blir jeg alltid i godt humør. Det er så koselig å høre alle de fine sangene man bare hører én måned i året.

- Jeg elsker å hente ned julebøkene fra loftet og lese dem for barna. Selv om jeg har lest historiene årlig siden jeg var liten, blir jeg ikke lei av dem. «Snekker Andersen», «Bygda som glømte at det var jul» og «Reisen til Julestjernen» leser jeg om og om igjen. I fjor fikk vi dessuten en ny favoritt i familien: «Nissen er våken» av Astrid Lindgren. En nydelig historie om fjøsnissen.

- En førjulstradisjon hos oss, er at Julenissen legger et brev i postkassa en ettermiddag like før jul (etter at juletreet er pyntet). Der skriver han at han gleder seg til å se oss på julaften og at han har en overraskelse til barna. Hjemme har han hengt en liten pose med julesjokolade på juletreet, som barna får lov til å spise det – selv om det er hverdag.