Om du blar deg gjennom både interiørblogger og magasiner dedikert til hus og hjem, hersker det liten tvil om at det i stor grad er nøytrale farger som råder hjemme hos Ola Nordmann. Hvitt dominerer stort sett overalt, ofte når det gjelder både vegger og også på interiør som møbler og kjøkkeninnredning.

Endelig nå vil nordmenn tørre å være litt mer vågale og personlige når det gjelder fargevalgene hjemme. Fargeekspertene tror at nordmenn nå kommer til å omfavne farger i større grad fremover.

Farger gjør noe med oss

Det er ingen tvil om at farger påvirker følelsene våre. Når man pusser opp hjemme er det viktig å ikke bare forstå hvordan fargene vil ta seg ut på vegge, men også hva de har å si for deg og humøret ditt. Fargene kan faktisk påvirke både appetitten og sexlivet ditt.

Rødt er hot

Rødt forbindes ofte med fare, lidenskap, skjønnhet, sinne og i svært mange kulturer: lykke. Det er den sterkeste fargen i fargesirkelen, og er kanskje ikke rart at pulsfrekvensen vår kan øke i røde rom.

Historisk har rødt vært fargen til både kirke og styresmakter i Europa, og det var ikke før man begynte å importere rødt fargestoff fra Amerika, Midt-Østen og Asia i det 15.århundret at det begynte å bli mer vanlig å gå med rødt.

En klar chilirød farge kan virke retro (men alt annet enn gammeldags) og passer perfekt i entréen, som en stor varm omfavnelse til alle som kommer inn utenfra. På soverommet derimot, vil en en mørkere rødfarge fungere utmerket, mer i tonen mot brun.

Grønn

Grønt er en vennlig farge som signaliserer ro, natur, og balanse. En god og nøytral farge som gjør oss umiddelbart mer avslappede. Det er også en farge som er takknemlig å bruke, for den er hverken maskulin eller feminin. Grønt kan brukes i alle rom.

Hvis hjemmet ditt har mye lyse pasteller, kan en grønn farge på veggen gi inntrykk av at rommet er større. Har et rom lite dagslys, kan det være lurt å velge en dypere eller litt skarpere farge (for eksempel lime)- de fungerer bedre sammen med lampelys.

Det store blå

Blått er fargen som appellerer til begge kjønn. Den senker blodtrykket, og har en beroligende effekt på oss. Mange velger denne fargen på soverommet av nettopp denne grunnen.

I spisestua, derimot, må du være litt forsiktig. Blått senker appetitten, forklarer fargeekspertene. Mange forestiller seg blåfarger som mørke og kalde, men slik trenger det ikke å være. Hvis du for et kjøkken velger en lys blå med mye pigmenter og bruker en kremhvit som kontrastfarge, får du straks et landlig, eller shabby-chict, inntrykk.

Gult

Dette er fargen til glede og visdom, og hvis dette er din favorittfarge oppsøker du orden og logikk i tillegg til situasjoner hvor du kan stortrives.

Gult er solens farge og har en sterk positiv påvirkningskraft på oss. En farge som utvilsomt gjør oss glade. På gangveggen vil gult være strålende, men kan gjøre det vanskelig å sove om du maler denne fargen på soverommet.

Gult sies å føre til en følelse av frustrasjon, og er derfor viktig i små doser.

Hvitt

Hvitt er uskyldens farge, og det er bevist at folk i rettsaker med hvitt oftere blir frikjent enn de med andre farger. Likevel, av alle fargene er hvitt den som har minst innvirkning på humør. En passiv farge, som føles ren og fredelig, men kan oppfattes som kald.

Styr unna hvitt på soverommet. Det kan ødelegge nattesøvnen og føre til hodepine.

Orange

Dette er utvilsomt en positiv farge som sies å stimulere appetitten. En meget anvendelig farge som passer godt til alt fra klær til møbler og malte vegger.

Orange stimulerer oss kreativt, så bruk gjerne oransje maling eller tapet på arbeidsrom og kjøkken. Er du den lykkelige eier av en grå sofa, så vil denne ta seg veldig godt ut mot oransje vegger.

Sort og grått

Sort og grått er farger som man bør være forsiktig med. Det kan virke trist og kjedelig i rom malt i slike farger.

Vi skal ikke legge skjul på at det er stilig med sort på veggen. Men mal én vegg for å skape et ekstra blikkfang, så unngår du samtidig at rommet føles mørkt og mindre. Riktig lyssetting er aller viktigst her.

Grått er imidlertid den verste fargen du kan ha på soverommet, og kan gi en følelse av uro og tungsinn, likegyldighet og tiltaksløshet- ikke minst kan den sabotere sexlivet.

Beige

Beige har på samme måte som hvitt ikke den helt store påvirkningskraften på humør og sinn.

Overrakende nok kan beige, hvitt eller grått være vanskelig å lykkes med. Det er lett å skape interiører som ser fine ut, men det er langt vanskeligere å skape lunhet, hygge og atmosfære. En liten fargeklatt på rett sted kan likevel bidra til å løfte totalinntrykket av hjemmet.

Lilla

Lilla er definitvt en glad og sexy farge. Den påvirker både appetitten og sexlivet ditt. Ønsker du mer lek i sengehalmen, er dette det beste valget. Varme nyanser av lilla inviterer nemlig til kreativitet, mens de kjøligere nyansene er beroligende og avslappende.

Ekspertene spår at vi vil se mer av den i fremtiden.

LES OGSÅ: Dette er soveromsfargen som gir mest sex