Bildeserie

Bildeserie

ØKERN: 100.000 innbyggere og like mange arbeidsplasser planlegges i det største byutviklingsprosjektet i Oslo noensinne.

Området, som har fått navnet Hovinbyen, er omtrent på størrelse med Drammen, eller like stort som Oslo innenfor Ring 2.

Det strekker seg fra Bjerke i nord til Bryn i sør, fra Løren i vest til Breivoll i øst, og er det største utviklingsgrepet for å møte den massive befolkningsveksten i Oslo.

En rekke store knutepunker ligger i området allerede, blant annet Økern, Helsfyr og Bryn, men problemet i dag er at det enorme området syd i Groruddalen består av en rekke mindre steder, som i dag fremstår som utilgjengelige på grunn av store veisystemer.

Hva mener du? Bør Hovinbyen bli en grønn lunge eller en utvidelse av Oslo sentrum? Si din mening i kommentarfeltet under.

Les også: - Jeg greier ikke kvitte meg med grusomme bilder

Grønt eller grått?
I fjor høst utlyste derfor Plan- og bygningsetaten en internasjonal konkurranse for byplanleggere, der målet var å lage en utvidelse av Oslo sentrum til Hovinbyen.

Nå er fristen ute, og hele 21 forslag fra inn- og utland har kommet inn.

Mens noen satser grønt for rekreasjon, går andre i motsatt retning og vil ha kraftig fortetting.

- Forslagene spenner fra kraftig byfortetting til vektlegging av grønne og rekreative kvaliteter. Dette er ideer vi kan dra nytte av i diskusjonen om hva bymessig utvikling av Hovinbyen kan være, forteller etatsdirektør Ellen S. de Vibe.

Hun vil ikke si mer om hvem det er som har laget forslagene, da konkurransen er anonym fram til juryen har besluttet hvem som vinner. Onsdag kveld åpner en utstilling med forslagene, der alle byens borgere er invitert til å se hvordan Hovinbyen kan bli seende ut.

SE ALLE FORSLAGENE I BILDESERIEN I TOPPEN AV SAKEN!

Les også: - Det er ekstreme forhold i vinter

Hva mener du? Bør Hovinbyen bli en grønn lunge eller en utvidelse av Oslo sentrum? Si din mening i kommentarfeltet under.

MER BYUTVIKLING I OSLO:
- Det er en overdreven frykt for høyhus i Oslo
Slik kan et av Oslos farligste områder bli - men det kan ta tid
Nå kommer det endelig park her
Slik blir en av Oslos travleste sentrumsgater
Dette kan bli nye Stortorvet

Gondol, trikk og sykkelvei
dittOslo.no presenterer her illustrasjoner fra samtlige av konkurransedeltakerne (se bildeserie over).

- Vi har valgt ut ett perspektivbilde fra hver deltaker. Bildene er valgt ut fordi de illustrerer spennet og variasjonen i forslagene. Samtidig representerer de spennende og kreative aspekter ved hver enkelt deltakers forslag, forklarer Plan- og bygningsetaten om bildene.

Hovedpoenget i konkurransen har vært å knytte de mange områdene sammen på nye måter. Plan- og bygningsetaten ønsker at steder som Vollebekk, Økern, Løren, Bryn, Helsfyr og Bjerke skal få naturlige veier og kollektivruter mellom hverandre.

- Vi har fått inn forslag om alt fra gondolbane til trikk, og nye gang- og sykkelforbindelser. Det er også svært ulike forslag til hva slags byområde Hovinbyen bør være, skriver Plan- og bygningsetaten til dittOslo.no.

Fordi befolknigsmengden forventes å tredobles i området ønsker også etaten at det skal utvikles sentrumsliknende strøk.

- Hovinbyen består av flere delområder med ulik identitet og rolle, men har til felles at de ligger i randsonen av indre by. Området har stort potensiale for transformasjon til en tett by med boliger, butikker og kontorer slik vi har i indre by, sa Jørn Roar Moe, enhetsleder i Plan- og bygningsetaten, til nettstedet byplanoslo.no tidligere i høst.

Les også: Må noen dø før kjøperne tenker seg om?

Jobber med realisering
En jury skal nå vurdere forslagene videre, der de beste blir premiert. Etaten kan ikke garantere at ett av forslagene vil bli realisert, men sier de vil ta med seg ideene videre i arbeidet med Hovinbyen.

- Vi arbeider med et forslag til en strategisk plan for videre utvikling av Hovinbyen. Bidragene som har kommet inn vil være verdifulle innspill til valg vi skal gjøre i denne planen, sier avdelingsdirektør for byutvikling, Morten Wasstøl.

Utstillingen «Framtidsbilder for Hovinbyen» åpnes onsdag 28. januar, og viser alle bidragene som har kommet inn i konkurransen. Utstillingen holder åpent fram til 1. februar, samt helga 7. og 8. februar.

Hva mener du? Bør Hovinbyen bli en grønn lunge eller en utvidelse av Oslo sentrum? Si din mening i kommentarfeltet under.

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED