Gå til sidens hovedinnhold

Dette må du vite om DVD

Du tror kanskje du vet det meste, men her er tingene du trenger å vite for å virkelig få mest utbytte av din DVD-spiller.

Regioner
Det finnes seks forskjellige regioner på DVD-markedet, og handler du på nett eller i utlandet kan det være greit å ha en liten oversikt.

Region 1: USA og Canada
Region 2: Europa, Japan, Midt-Østen, Egypt, Sør-Afrika, Grønland
Region 3: Taiwan, Sør-Korea, Filipinene, Indonesia,. Hong Kong
Region 4: Mexico, Sør-Amerika, Sentral-Amerika, Australia, New Zealand, Karibien
Region 5: Russland, Øst- Europa, India, mesterparten av Afrika, Nord-Korea, Mongolia
Region 6: Kina

Kjøper du en DVD-spiller i Norge er den satt til region 2. Det samme vil X-box, PS2 og DVD-spilleren på din datamaskin være. Det finnes regionsfrie DVD-spillere på markedet, og har du tenkt å handle på nett bør du spørre etter dette når du kjøper spilleren. På PC trenger du et program som kan gjøre spilleren regionsfri. Her finner du et forslag.

Noen DVD-plater kan være region 0. Da kan de spilles på alle DVD-spillere.

Hvorfor er filmer lengre på region 1 enn region 2?
I Europa bruker man PAL-systemet på TV, mens det i Nord-Amerika har man NTSC-systemet. Dette er dekodingen av tv-signalene, og forskjellen ligger i antall linjer vertikalt. NTSC har 480, mens PAL har 576. I tillegg så sendes NTSC med 30 signaler/frames per sekund, mens PAL har 25. Dette fører til at filmene blir noe lengre på NTSC. For å se filmer i NTSC (region 1) må du ha en TV som er kompatibel. Likevel, i praksis vil du ikke merke noen forskjell når du ser filmen.

Widescreen og fullskjerm
Fullskjerm er den måten du er vant til å se på TV-bilder. Forholdet mellom bredde og høyde er 1.33, det vil si at bredden er 1.33 ganger større enn høyden. Det kalles ofte 4:3.

Widescreen er det som vanligvis brukes når man lager film for kino. Forholdet mellom bredde og høyde er 1.66:1, 1.78:1 (16:9), 1.85:1 og 2.35:1. Ser man en film som har beholdt sin widescreen fra kino vil man se svarte striper over og under filmen. Såkalte widescreen-tver har et forhold mellom bredde og høyde på 16:9 (eller mer nøyaktig 1.77:1). I praksis betyr det at selv med en widescren-tv kan du oppleve svarte striper over og under bildet når du ser på en film.

Lyd
Kikker du bakpå en DVD-plate vil du ofte se noe om lyden. Alt fra Dolby Digital 1.0 til 6.1 eller DTS. De mest vanlige er Dolby Digital 2.0 steroe som er vanlig stereolyd. Dolby Digital 5.1 bruker fem høyttalere for å gi deg lyden (to på siden foran, en i midten foran, to bak). Dolby Digital 6.1 bruker en sjette høyttaler (midten bak). DTS er en konkurrent til Dolby Digital som gir noe bedre lyd. Du trenger en dekoder i spilleren for å få brukt dette. Mange nyere spillere har dette innebygget. For å spille surround-formatene til Dolby trenger man ikke noe spesielt, har man kun to høyttalere og 5.1-lyd på filmen vil spilleren automatisk mikse om lyden til å passe de to høyttalerne.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken