Gå til sidens hovedinnhold

Dette skremte oss før

En gang i tiden ble vi redde for radioteater og to små dukker.

(SIDE2:) Hva vi er redde for, forandres fra generasjon til generasjon. For ganske mange år siden ble vi redde av tanken på troll, mens vi på 1980-tallet var opptatt av zombier. Her er noen filmer og TV-serier som en gang skremte oss, men som ikke er like skumle i dag.

«Toget ankommer stasjonen»
Dette er en av de første filmene i verdenshistorien. Ryktet forteller at da denne ble vist på kino i desember 1895, løp folk vettskremte ut av kinosalen. De var ikke vant til å se levende bilder, og de trodde at toget kjørte rett mot dem.

«Haisommer»
Sommeren 1975 var det få som turte å bade i havet. Grunnen? Frykten for hai! «Haisommer» av Steven Spielberg skremte vannet av kinogjengerne. Filmen anses fremdeles som en klassiker, og filmfans kan kose seg med en god historie. Men haien er ikke like skremmende i dag som den var for tretti år siden.

«War of the Worlds»
I oktober 1938 startet radioteatret i Columbia Broadcasting System med en fiktiv nyhetsopplesning. Der fortalte Orson Welles at verden var blitt overvåket av en «intelligens større enn mennesket» i flere år. Dette førte til et massehysteri, hvor flere tusen radiolyttere trodde at verden virkelig ble invadert av romvesener.

«The Blair Witch Project»
Vi skal ikke lengre tilbake enn til 1999 før vi finner enda et eksempel på skremmende lureri. Da fikk vi høre om et mystisk filmopptak som inneholdt den reelle historien til tre forsvunne personer. Vi hørte at amerikanerne måtte ha lyset på i kinosalen, og at de både kastet opp og tisset på seg av frykt. Dessverre visste vi at dette var fiksjon innen filmen kom på norske kinoer, og filmen fikk ikke samme effekt på oss.

«Pompel og Pilt»
I 1969 startet barne-tv-serien som skremte vettet av en hel generasjon barn. Den surrealistiske serien handlet om de to reparatørene Pompel og Pilt, som aldri klarte å reparere noe.

Mordere med maske
Før «Skrik»-trilogien gjorde mordere i maske morsomme, ble folk livredde av å se slike filmer. «Halloween», «Fredag 13.», «Motorsagmassakeren», «A Nightmare on Elm Street» og lignende filmer, gjorde at folk skrek bare ved tanken på masker og rare ansikter.

«Are you afraid of the dark»
Dette var serien som skremte barn og ungdom på begynnelsen 1990-tallet. Serien handlet om en ungdomsgjeng som samlet seg rundt et leirbål og fortalte skumle historier til hverandre. Og disse historiene var selvsagt dramatisert til ære for TV-seerne. Nå, 15 år etter, er nok ikke serien like skummel som den var i 1992.

«Twin peaks»
En hel verden ble skremt da «Twin Peaks» gikk på TV i 1990-1991. Serien handlet om et drap i byen Twin Peaks. FBI-agent Dale Cooper fant ut at byen hadde mange mysterier og hemmeligheter. Selv om serien i seg selv er spennende, ble den ødelagt av at den aldri tok slutt. Det merket også NRK, ved at seertallene gikk kraftig ned da det opprinnelige mysteriet ble avslørt halvveis i serien, skriver Wikipedia.

«X-files»
«X-files» er en annen serie som burde ha avsluttet lenge før den gjorde det i 2002. Da serien begynte i 1993 ble den en stor suksess, og så godt som alle samlet seg rundt TV-en for å følge Scully og Mulder på deres møter med det mystiske og ukjente. Men etter noen sesonger tok manusforfatterne av, og den tidligere skumle serien ble full av usannsynlige konspirasjonsteorier og tåpelige vendinger.

«Psycho»
Det er ingen tvil om at dette fremdeles er en god film, men om den er like skummel er et annet spørsmål.

- Min største tilfredsstillelse var at filmen hadde så sterk effekt på publikum. Filmen fikk publikum til å skrike. Det føles svært tilfredsstillende å kunne oppnå noe som minner om en massereaksjon gjennom ren filmkunst, skal regissør Alfred Hitchcock ha sagt, ifølge NFI.no.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis