(SIDE2): Både maten, hvor ofte du drikker og hvor fort du drikker har innvirkning på hvor fort du kjenner alkoholrusen, ifølge våre tre eksperter. Se hva de svarte her.

HVOR MYE ALKOHOL TÅLER DU? TA TESTEN HER

Jørg Mørland, divisjonsdirektør for rettstoksologi og rusforskning ved Folkehelseinstituttet,

- Matinntak generelt vil forsinke og delvis hindre at all alkohol som inntas blir tilgjengelig for organismen. Poenget er at det er forsinket tømning av inneholdet i magesekken til tolvfingertarmen ( der alkoholabsorbsjonen skjer ) etter inntak av mat, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Jørg Mørland.

Spiser du mat som oppholder seg lenge i magesekken, som for eksempel fet mat vil du påvirkes av alkohol i et langsommere tempo.

- Det viktigste for å unngå at «alkoholen går rett i hjernen» er imidlertid å legge seg på et fornuftig drikketempo , slik at man bruker noen timer på å oppnå den ønskede alkoholkonsentrasjon, sier Mørland.

LES OGSÅ: Derfor får du fylleangst

LES OGSÅ: Julebord uten bakrus

Marianne Elisabeth Mathiassen, klinisk ernæringsfysiolog i melk.no.

Fet mat fordøyes langsommere enn magrere mat, så slik sett er det kanskje ikke så dumt med pinnekjøtt eller ribbe som tilbehør til øl og akevitt.

Ost kan også bidra med en del fett og kan således godt akkompagnere kjeks og rødvin!

Et annet tips er å drikke et par glass med vann før julebordet for å ikke starte på tom mage - gir høyere promille.

Et glass melk eller to gjør også susen samtidig som man sikrer kalsiuminntaket som kanskje lett blir skadelidende ellers i julebordsesongen.

Kari Bugge, ernæringsfysiolog i Grete Roede AS

Husk at du ikke kan fremme alkoholforbrenningen ved å bevege deg, slik du kan med forbrenningen av kalorier. Alkoholen brytes ned i et jevnt tempo uavhengig av hva du foretar deg av fysiske utskeielser.

Hvor fort alkoholen brytes ned varierer fra person til person. Det skjer generelt raskere hos menn enn hos kvinner, og raskere hos de som drikker ofte enn de som ikke er så vant til å drikke alkohol.

Følg Side2 på mobilen

LES MER HELSE HER