Gå til sidens hovedinnhold

Dette viser blodprøven din

Blodsukker, kolesterol og insulinproduksjon måles i blodprøven. Men hva er det egentlig?

(SIDE2): I boka «Mer muskler, mindre fett» av Cathrine Borchsenius og Halvor Lauvstad får du oversikt over hva blodprøven din virkelig viser.

Total kolesterol:
Jo mer mettet fett vi spiser, desto mer kolesterol blir produsert. For stor produksjon av kolesterol fører til at noe av kolesterolet fester seg til blodårene og tetter igjen. En kolesterolverdi lik eller under 5 mmol/l er ideelt, mens en verdi opp mot 6,7 og 8 er uheldig fordi det øker risikoen for hjerte-karsykdommer.

HDL-kolesterol:
Dette er en sunn form for kolesterol fordi det hjelper til å frakte fettstoffer bort fra blodet. Jo høyere HDl du har, desto bedre. Referanseverdien for menn er mellom 1,6-2,0 mmol.

LDL-kolesterol:
Den farlige typen kolesterol. Jo lavere LDL du desto bedre er det. Det er denne typen som lettest setter seg fast i veggen på blodårene.

Referanseverdien ligger mellom 1,6 - 5,7 mmol.

Triglyserider:
Dette er et fettstoff som finnes i lodet. Et høyt triglyserinnivå er uheldig. Bør ligge under; 1,6 - 1,8 mmol.

Fastende glukose
Et fastende blodsukker over 6,4 tyder på at du har nedsatt glukosetoleranse eller diabetes. Hos friske mennesker ligger blodsukkeret et sted mellom 3 og 8 mmol. Blodsukkeret stiger etter at du har spist og blir det blir høyere enn normalt hos de som har diabetes.

HbA1c
Dette viser hvordan blodsukkeret har vært de siste 120 dagene. referanseverdien ligger mellom 5-6 prosent. Er det høyere har du gått med et forhøyet blodsukker den siste tiden.

c-peptid
Dette er et mål på insulinproduksjonen din. En forhøyet c-peptid betyr at du produserer unormalt mye insulin. En fastende c-peptid over 800 pmol/l kan tyde på insulinresistens.

LES MER HELSE, TRENING, VELVÆRE HER

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien