(SIDE2): En analyse gjort av seks studier, som sa noe om effekten av frukt og grønt-inntak, viste at det bare var matvarer som inneholdt spinat og kål som hadde en signifikant positiv effekt.

En og en halv porsjon hver dag viste seg å redusere risikoen for diabetes type 2 med hele 14 prosent, skriver BBC News.

LES MER HELSE HER

Forskerne var allikevel påpasselige med å fremme at målet burde være fem frukt og grønnsaker om dagen.

I analysen så forskerne fra Leicester University på data fra 220.000 voksne totalt. De så at å spise mer frukt og grønt generelt ikke var utslagsgivende nok for å svekke risikoen for diabetes type 2. Men når det kom grønne grønnsaker som spinat og kål var risikoen merkbar mindre. Forskerne inkluderte også brokkoli og blomkål.

Les saken: Velg riktig salat

Forskergruppen kalkulerte at en daglig dose på 106 gram reduserte risikoen for diabetes med 14 prosent. En «porsjon» er klassifisert med ca. 80 gram.

Det er ikke klart hvorfor disse typene grønnsakene har en særlig effekt, men en mulig årsak kan være at de har et høyt innhold av antioksidanter, som for eksempel vitamin C. En annen teori er at de inneholder høye verdier av magnesium

- Vi vet at inntak av frukt og grønnsaker er viktig, men denne studien viser at det er grønne bladgrønnsaker som er spesielt viktig for å unngå diabetes, sier Professor Melanie Davies, professor i diabetesmedisin ved the University of Leicester.

Hva er diabetes type 2
Kjennetegnet ved ubehandlet type 2 diabetes er at man har både høyt blodsukker og ofte også høyt insulinnivå. Kroppen prøver å regulere ned det høye blodsukkeret ved å øke insulinproduksjonen. Men insulinet virker ikke like godt som normalt; man har insulinresistens. Den som rammes får ofte ingen symptomer før følgesykdommene begynner å vise seg. I denne perioden kan imidlertid type 2 diabetes avdekkes ved å måle blodsukker.

Type 2 diabetes ser ut til å være en del av et stoffskiftesyndrom som kalles metabolsk syndrom. Sykdommen kjennetegnes bl a også av tendens til høyt blodtrykk og forstyrrelser i fettstoffer i blodet. Et forstadium til type 2 diabetes er nedsatt glukosetoleranse; blodsukkeret (glukose) holder seg høyt i lengre tid enn normalt etter måltidene.

Arvelige anlegg sammen med miljøfaktorer bestemmer hvem som får type 2 diabetes. Overvekt og lite fysisk aktivitet er viktige risikofaktorer. Risikoen for type 2 diabetes øker særlig etter 50-årsalderen. Det er også holdepunkter for at nedsatt næringstilførsel under svangerskapet og lav fødselsvekt kan ha betydning for risikoen senere i livet. Her pågår det forskning. Kost og mosjon kan halvere tallene for type 2 diabetes.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)