Gå til sidens hovedinnhold

Diana er Norges ukjente motedronning

- Det var et mirakel, sier Diana, som nå selger bukser til de rike og berømte.

LOS ANGELES (Nettavisen NA24): Norske Diana Keinejad har startet et moteeventyr i USA. Buksene hun designer er elsket av den amerikanske eliten.

For et år siden fikk hun avtale med den prestisjefulle butikkjeden Saks. Nå venter en ny milepæl for kvinnen.

I mars skal Keinejad møte luksuskjeden Nordstrom i Seattle. Det betyr at buksene kan havne i et hundretall butikker. Luksuskjeden har avdelinger i 34 delstater i USA.

- Kommer jeg inn hos dem blir det stort, sier Keinejad med et smil.

Nettavisen NA24 møter den stilsikre kvinnen på hjemmebane - Saks i Beverly Hills i Los Angeles. Buksene, eller olabuksene som Keinejad liker å kaller dem, henger på rekke og rad blant noen av verdens mest kjente klesmerker.

Pinlig forklaring

Det er ikke tilfeldigheter som førte til at Diana Keinejad ville bli klesdesigner. Det har vært en drøm hele livet.

Forklaringen på hvorfor hun akkurat valgte å lage bukser for menn synes hun selv er pinlig.

- Jeg har vært singel i Los Angeles i snart ti år, og kan snart skrive bok om alle datene jeg har vært på. Jeg så alltid et eller annet galt med bukser de hadde på seg. Frustrasjonen ga meg inspirasjon til å lage den perfekte bukse for menn, sier hun og ler høyt.

Keinejad vet hva det vil si å overleve i byen under det berømte Hollywood-skiltet. Det nytter ikke å være naiv.

- Man må være målbevisst, sier hun, tar en pause og fortsetter:

- Veien til suksess er akkurat som et fingeravtrykk. Alle har sin egen måte å gjøre det på. Du må aldri gi opp. Suksessen kan være rundt neste sving.

Representerte Norge i Kina

Diana Keinejad kom til Norge som innvandrer. Sammen med sine iranske foreldre hadde hun en god oppvekst i Drammen. Etter videregående gikk veien til moteskolen Esmod i Oslo.

- Vi var 300 som startet, og etter tre år var vi kun 25 igjen. Jeg vant flere konkurranser og fikk representere Norge i Kina, forteller hun.

Hun innrømmer at det hadde vært mye lettere å søke jobb i motemetropolene London, Paris eller Milano.

(Saken fortsetter under bildet.)

- Det er det de fleste gjør, men det var noe i meg som ville ha sol og sommer. Jeg var lei snøen, så jeg tenkte: Hvorfor ikke dra til Los Angeles, sier hun.

Fikk jobb hos Ferrari

Etter mer utdannelse i USA, fikk hun i 2006 jobb hos Ferrari, klesdivisjonen til bilmerket med samme navn. Parallelt med jobben hos bilprodusenten jobbet hun som modell.

- Etter to år hos Ferrari kom jeg til et vendepunkt. Jeg ville lage olabukser, og så muligheten til å starte for meg selv. Den første kolleksjonen jeg laget ble en suksess, sier hun.

Fra 2008 gikk det meste av seg selv. På en fest fikk hun møte en representant for den prestisjefulle butikkjeden Saks.

- Det var et mirakel. Butikksjefen fortalte at de var på jakt etter designere som holdt til LA. Dermed ble jeg invitert til et møte, og slik startet det, sier hun.

Hele prosessen tok nesten et år og hun måtte blant annet presentere buksene for ledelsen ved hovedkontoret til Saks i New York. Det gikk strålende.

- Nå er jeg i gang med min andre kolleksjon for Saks. Buksene mine skal nå selges i alle avdelingene til kjeden. Jeg har tatt steg for steg, jeg hadde aldri hatt mulighet til å lykkes dersom jeg skulle satset stort fra første stund. Dette er min måte å overleve på, sier hun.

Populær hos kjendiser

Kolleksjonen hun nå står klar med teller fem forskjellige modeller. Buksene koster 2-300 dollar i USA og bærer hennes etternavn. De lages «down town» i Los Angeles.

- Jeg gjør dette helt alene, og har investert alt jeg eier og har. De siste årene har alt dreiet seg om buksene, sier Keinejad.

(Saken fortsetter under bildet.)

Buksene har fått navn etter gutter som har betydd noe helt spesielt for henne.

Hun legger ikke skjul på at det har vært en tøff kamp for å overleve i filmbyen, men drømmen om suksess har hele tiden holdt henne gående.

- Jeg vil nå ut til hele verden, gjerne i Norge også. Jeg vil gjerne gjøre damekjoler, men det er viktig at jeg lykkes med buksene først, sier hun.

Det er ikke hvem som helst som tar på seg buksene til den norske kvinnen. Tobey Maguire, kjent fra «Spiderman»-filmene, er bare en av kjendisene som skal ha vært observert med buksene hennes.

Håper på gjennombrudd i Norge

Keinejad innrømmer at hun jobber mye. Hun følger hvert ledd i produksjonen nøye, og arbeidsdagene blir lange.

- Hva tenker du om familie og barn?

- Jeg har valgt en veldig utradisjonell vei, men det er mitt valg. Jeg hadde ikke vært tilfreds med å poppe ut unger og ha en vanlig ni til fire jobb, men jeg vil ha det senere. Først når jeg tjener litt mer penger, kan jeg ha et vanlig liv, sier hun.

- Når skal du tilbake til Norge?

- Jeg bor her nå, men det ultimate hadde vært om jeg kunne bo to måneder i Norge hvert år. Jeg elsker alt med Norge, sier hun.

Selv om Keinejad så langt har hatt suksess i USA, kan ingenting måle seg med et gjennombrudd i Norge.

- Det hadde vært enda større enn å slå igjennom i LA. Det er hjemmet mitt, det er der jeg kommer fra, sier hun.

Alle buksene er preget med søm i fargene fra det norske flagget.

- Dette var min måte å beholde min kjærlighet til Norge, sier hun og smiler.

Kommentarer til denne saken