Vokalisten fra U2 er kjent for sitt engasjement for å gjøre verden en bedre plass for de fattige. Fotballstjerner er kjent for raske biler og høye lønninger. Men det fines unntak.

Søndag – dagen etter at London-rivalene Arsenal og Chelsea spilte mot hverandre – sto spillere fra de to lagene samlet i kampen mot HIV og aids i Afrika. Didier Drogba, som avgjorde oppgjøret med to scoringer, var på plass sammen med lagkamerat Joe Cole, og de møtte blant annet Arsenal-stjernen Andreij Arsjavin og brasilianske Denilson.

Snør opp og redd liv
Spillerne og Bono var samlet i forbindelse med lanseringen av «Lace Up. Save Lives» dagen før Verdens Aidsdag, Bak kampanjen står Red, som igjen er støttet av store selskaper som Apple, Dell, Starbucks, Nike og American Express.

- Det var viktig for meg å involvere meg i Red-kampanjen ettersom jeg er fra Afrika, sier ivorianske Drogba.

- Det er en ære og glede for meg å stå side ved side med Bono og prøve å hjelpe ham å redde liv. Aids og HIV er noe som virkelig har ødelagt Afrika, og folk skjønner ikke hvor enkelt det er å redde liv – bare to piller daglig til en verdi av tre kroner.

Drogbas forklaring på hvordan han satte inn to mål mot Arsenal var også enkel: Det var de røde skolissene, som altså markerer kampanjen «Lace Up. Save Lives».

- Spesielt var skolissene til hjelp da jeg tok frisparket. Jeg var virkelig stolt da jeg viste fram de røde lissene etter kampen, og folk spurte «hvorfor har du røde lisser?». Jeg forklarte med glede, sier Drogba.

10.000 hver dag
Overskuddet av salget av de røde lissene går til The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria.

I 14 av landene i Afrika er det nå nedgang i antall HIV-infiserte, men fortsatt dør rundt 3.800 menn, kvinner og barn hver dag i landene rundt Sahara. I tillegg blir 6.000 mennesker mellom 15 og 24 år smittet hver dag.

1. desember er Verdens Aidsdag, og det markeres med er en rekke arrangementer rundt omkring i Norge. I Oslo vil blant andre kronprinsesse Mette-Marit være til stede ved markeringen på Romsås Frivillighetssentral. (ANB)