Gå til sidens hovedinnhold

- Streng diett bra for hukommelsen

30 prosent mindre mat ga de frivillige bedre hukommelse.

(SIDE2): Ved å redusere kaloriinntaket med en tredjedel oppdagen tyske forskere at de frivillige i studien fikk mye bedre hukommelse bare tre måneder senere. Det melder BBC News, tirsdag.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Dietten ble introdusert til 50 eldre frivillige for så å gi dem en hukommelsestest tre måneder senere.

Studien som er publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences journal, fant merkbare forbedringer. Allikevel mente en ernæringsfysiolog at man må være varsom slik at ikke den kalorifattige dietten går ut over helsa.

Betydelig bedre
Den presise mekanismen som forårsaker at hukommelsen blir bedre av en kalorifattig diett forskes det fortsatt på, teoriene spenner fra reduksjon av frie radikaler til mindre betennelse i kroppen.

De frivillige i studien, som var i gjennomsnitt 60 år ble delt opp i tre grupper hvor den første gruppen hadde en balansert diett som inneholdt en normal mengde med kalorier, den andre gruppen fikk det samme kostholdet, bare med et rikere innhold av umettede fettsyrer, slik som de som fins i olivenolje og fisk. Den siste gruppen fikk en kalorifattig diett.

Etter tre måneder så man ingen forskjell i hukommelsesresultatene for de to første gruppene, men den siste gruppen presterte betydelig bedre på sin test.

Det første beviset
De viste også andre tegn på fysisk forbedring, med lavere nivå av insulin og færre tegn på betennelser.

Forskerne mente disse forandringene kan forklare at denne gruppen scoret bedre på hukommelsestesten, ved å holde hjernecellene i en bedre helsetilstand.

- Etter det vi kan se så gir disse resultatene det første beviset på at en kalorifattig diett gir bedre hukommelse hos eldre, skrev forskerne i sin rapport.

Det ble passet på at de eldre som fikk den kalorifattige dietten allikevel fikk i seg nok vitaminer og andre næringsstoffer.

Dr. Leigh Gibson, fra Roehampton University, mente nedgangen i insulinnivået var en fornuftig grunn til at den mentale prestasjonen var bedre.

- Hormonet er kjent for å påvirke den delen av hjernen som er relatert til hukommelsen, mente han.

- Må være ekstremt forsiktig
En pressetalskvinne for British Dietetic Association mente på sin side at mennesker som allerede innehar en normalvekt eller har lav vekt må være ekstremt forsiktige med et kosthold som dette.

- Det fins også andre bevis som hevder at slanking eller å kutte ut måltider kan forstyrre hukommelsen og hjernefunksjonen, mente hun.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot