Gå til sidens hovedinnhold

Styr unna disse diettene

Det finnes mange kurer for å bli slank. Side2 har kåret de dummeste diettene.

(SIDE2): Hva mennesker utsetter seg for når du vil ned i vekt kan være ganske overraskende. Det finnes mange ekstreme dietter som ikke nødvendigvis har rot i forskning.

Side 2 har funnet diettene du IKKE bør satse på. Her er de rangert fra de verste hestekurene og største humbug-diettene, til de mer humane og gjennomførbare slankeoppleggene.

1. Bendelorm-metoden

Bendelormdietten kommer på en soleklar førsteplass. Dett er trolig den mest ekstreme og desperate metoden for å gå ned i vekt. 50-tallets store operasangerinne Maria Callas skal ha svelget en stor orm før hun raste ned 36 kilo. Bendelormen gjør fordøyelsen langt dårligere, noe som også gjør at kroppen tar opp mindre næring. Ifølge forskere kan du gå ned 400-800 gram i uka om du har en bendelorm. Ormen er imidlertid svært skadelig, og enkelte typer, som svinebendelormen, er dødelige.

Denne ormen kan kjøpes i pilleform på nettet, men disse er ikke lovlige i de fleste land.

2. Banana morning-dietten

Begynner du på Morning banana-dietten trenger du aldri mer kaste bort tiden, bruke spesielt mye penger eller være tålmodig med vektnedgangen.

Morning banana-dietten lover deg rask og rimelig vektnedgang. Dietten går ut på å begynne dagen med en frokost bestående av bananer. Det er viktig å tygge dem ekstra godt. Deretter kan du spise akkurat det du vil til både lunsj og til middag, men pass på å spise middagen tidlig. Spis gjerne snacks i løpet av dagen. Tren hvis du har lyst, men ikke gjør noe som er ubehagelig eller vondt. Du må sørge for å gå til sengs før midnatt, og du bør prøve å kutte ut vekkerklokken. Spiser du nok bananer vil du nemlig våkne uthvilt lenge før alarmen går av.

3. Plastfolie-metoden

En diett som har vært populær i enkelte treningsmiljøer er å kle seg i plastfolie under treningsklærne. Dette gjør naturlig nok at du svetter mye mer, noe mange tror gjør dem slankere. Selv om du kanskje vil gå ned noen ekstra gram, er dette kun væske, som du vil gå opp igjen når du drikker vann.

4. Babymatdietten

For et-to år siden ble babymatdietten er farsott på nettet, frontet av blant andre den svenske rosabloggeren Kissies. Dietten går ut på å bytte ut vanlig mat med babymat, og gjerne også sløyfe noen måltider. Spiser du et glass babymat til middag vil du få i deg langt mindre mat, og trolig gå ned i vekt. Det er imidlertid ikke maten i seg selv som er slankende, men at den kommer i små porsjoner fordi den er beregnet på nettopp babyer. Hollywood-skuespiller Reese Witherspoon skal ha tydd til denne dietten for å kvitte seg med de ekstra kiloene etter hun var gravid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

5. Hvitvinsdietten

I 2004 kom boken The White Wine Diet, der forfatteren lover deg vektnedgang uten at du får følelsen at du ofrer noe. På dietten skal du innta tre glass hvitvin hver dag. Samtidig skal du spise fornuftig og moderat. Dette er en slags spikersuppediett, der det er kostholdet som gjør at du går ned i vekt, ikke vinen. Man kan dessuten spørre seg hvorfor man skal gjøre det til en vane å drikke alkohol hver dag.

6. Sjokoladedietten

En studie fra 2012 viste tydelig at folk som spiste sjokolade ofte hadde lavere kroppsmasseindeks (BMI) enn de som spiste det sjeldnere. Forskerne hadde ingen god forklaring på dette funnet, ettersom sjokolade stort sett er proppfull av sukker, fett og kalorier, men antok at antioksidantene gjorde godt for forbrenningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Poenget med sjokoladedietten er å spise litt sjokolade hver dag. Slik får man et avslappet forhold til sjokolade, og man unngår å gi opp hele slankeprosjektet selv om man har tatt en sjokoladebit. Resten av dietten består imidlertid av svært lite og kalorifattig mat, som neppe vil gjøre deg mett eller gi deg nok energi. På samme måte som med vinen er det maten, eller fraværet av den, som fører til vekttapet, ikke sjokoladen. Uten sjokoladen kunne man dessuten spist seg mettere på vanlig mat, uten at kaloriinntaket ville blitt høyere.

Det finnes også mer ekstreme versjoner, som går ut på å starte dagen med masse sjokolade, slik at du raskt blir kvalm, og ikke orker mer. Det finnes imidlertid neppe fagfolk som anbefaler denne dietten.

7. Rikshospitalets stoffskiftediett

Det danske Rikshospitalets stoffskiftediett er ekstremdiett som lover at du raser ned i vekt. Sykehuset har imidlertid aldri frontet dietten offentlig. Ut fra det som skrives på diverse forum og blogger på nettet går man ned mange kilo på denne dietten - hvis man klarer å gjennomføre. Man må nemlig følge et spiseregime med et minimalt kaloriinnhold i 13 dager. Skeier man ut med en tyggis må man avbryte kuren med det samme, og vente 6 måneder før man prøver igjen.

8. Skinny Bitch-dietten

Boken om Skinny Bitch-dietten ble for noen år siden gitt ut av to forfattere med bakgrunn fra modellbransjen i Los Angeles. Særlig etter at skinny bitch nummer én, fotballfrue og ex-spicegirl Victoria Beckham frontet dietten, har den tatt av. På denne dietten skal du kun leve av grønnsaker, soyaprodukter, nøtter, te og økologisk rødvin. Kjøtt er bannlyst, og brus og smertestillende sees på som den verste giften.

9. Sykehusdietten

Sykehusdietten, eller suppedietten, er en 7 dagers kur, som angivelig brukes ved flere sykehus på pasienter som må ned i vekt før en operasjon. Ved å leve hovedsaklig på suppe skal du gå ned mellom 4 og 7 kilo på bare en uke. Dietten lover at jo mer du spiser, jo mer vil du gå ned i vekt, siden suppen skal være kalorifri. Ut ifra det som skrives på nettet vil du nok gå ned noen kilo, men det er først og fremst væske, og kiloene kommer fort tilbake.

10. Sovedietten

Sovedietten går ut på å sove seg slank, fordi du får mindre tid til å spise og forbrenner kalorier når du sover lenge. En stjerne som sverger til denne dietten er Penelope Cruz, som sover minst 12 timer hver natt.

Kommentarer til denne saken